Publiceringsalternativ

Lathund externwebben – Här kan du läsa hur du gör läsbara URL:er (webbadresser) och hur du ställer in datum för att publicera och arkivera automatiskt. Dessutom hittar du en sida om menyhanteraren som du kan följa för att koppla dina standardsidor i menyn.

Genom att gå in under fliken Publiceringsalternativ i toppen på sidan (se pilen i bilden nedan) kan du göra vissa inställningar.

Webbplats

Du som redigerar på mer än en webbplats kan välja vilken webbplats sidan ska höra till (markerat med 1 i bilden nedan).​ Om du bara har behörighet att redigera en webbplats kan du inte göra något val.

Webbadress (URL)

Systemet skapar automatisk webbadress för sidorna med utgångspunkt från webbplatsens namn och rubriken på dokumentet. Eventuella tecken som inte fungerar i webbadressammanhang plockas bort eller skrivs om.

Du som redaktör kan dock ändra webbadressen (URL:en) på standardsidor genom att skriva i den önskade adressen i fältet markerat med 2 i bilden nedan.  OBS! Du kan endast ändra det som kommer efter slashen (/).  Namnet på webbplatsen kommer ligga kvar.​

Menyrubrik

Menyrubriken är det namn som syns i menylänken till din sida. Från början är menyrubriken sammankopplad med den "vanliga" sidrubriken men du som redaktör har möjlighet att skilja de åt. Detta gör du genom att bocka ur rutan under punkt 3 och skriva den menyrubrik som du vill ha istället.

Publicerings- och avpubliceringsdatum

Publicering innebär att dokumentet syns och är sökbart på webbplatsen/intranätet. När ett dokument avpubliceras innebär att det inte syns och inte är sökbart - men det finns kvar i administrationen. Om en sida varit publicerad kan till exempel Google ha indexerat den. Det innebär att information om sidan och dess innehåll har sparats av Google. En arkivering tar inte omedelbart bort informationen som finns hos Google. Det kan ta flera veckor innan den försvinner.

Under publiceringsdatum (4 i bilden ovan) kan du välja att dokumentet publiceras i ett framtida datum - det kan t.ex. vara smidigt att ha några förberedda nyheter som rullar på under semestern.  Du kan också välja att sätta ett avpubliceringsdatum (5 i bilden ovan) om du inte vill att dokumentet ska finnas publicerat efter en viss tid.  ​

Visa Publiceringsdatum och visa senast ändrad

Dessa två rutor (se 6 och 7 i bilden) kan du bocka ur och i beroende på vilket eller vilka datum du vill ska visas längst ner på din sida. Om du inte gör några egna inställningar är förinställningen som så att båda datumen att visas på nyhetssidor medan det främst är "Senast uppdaterat" som visas.

Visa kontaktväg för synpunkter

​Om denna ruta är ikryssad (8 på bilden) kommer det längst ner på din sida att visas en text där man uppmanar besökarna att skicka in synpunkter på sidan. Om du lämnar fältet tomt, kommer webbplatsens e-postadress att visas, men du kan skriva in en specifik e-postadress om du vill att synpunkter på en viss sida ska gå till en särskild person t.ex.

Visa delningsknappar

Bocka i denna (se 9) om du vill att delningsknappar ska visas.

Visa inte i sökningar på svenskakyrkan.se

Om du bockar i den här rutan så kommer inte sidan att hittas om någon söker med sökfunktionen på svenskakyrkan.se

Visa inte i sökningar med sökmotorer

Om du bockar i den här rutan kommer sidan att rekommendera att den inte indexeras av externa sökmotorer som Google. Det är dock enbart en rekommendation och inte en garanti för att sidan inte kommer att hittas.

Meta description/OG:description

I detta fält kan du skriva en beskrivning av din sida på max 135 tecken. Denna beskrivning ska vara intresseväckande eftersom det är den som visas när någon delar länken till din sida på Facebook eller som syns vid länken till din sida i Googles sökresultat.​

Menyhantering via standardsida

Klicka på "lägg till i menyn" (10 i bilden ovan). Du kommer att se en visualisering av menyn där du kan flytta runt sidan till den plats i menyn där du vill ha den.

2021-05-21