Brödtextfältet kan bara innehålla text. Använd symbolerna ovanför brödtextfältet för att formatera texten.
Formatera text
Texten går att formatera på olika sätt.
- Undvik fet, kursiverad och understruken stil. Det gör texten mer svårläst.
- Om du klistrar in text i brödtextfältet, se till att den är oformaterad. Alternativt kan du markera den inklistrade texten och klicka på knappen för att avformatera text.
- Tryck Enter för att få ett nytt stycke. Håll in Shift och tryck Enter för att göra en hård radbrytning, alltså inte ett nytt stycke.
- Använd gärna punktlistor för uppräkningar. Markera texten du vill göra en punktlista av och klicka på symbolen för punktlista.
Rubriker
Texten på sidan är uppbyggd som ett flöde. Huvudrubriken högst upp på sidan markerar var flödet börjar. Mellanrubrikerna H2, H3 och H4 använder du för att underlätta för läsaren. De ska användas i en logisk följd.
Exempel
Huvudrubrik
Text
Mellanrubrik 1
Text
Mellanrubrik 2 (om rubriken är en underrubrik till den rubrik som är Mellanrubrik 1)
Text
Länkar
Gör så här för att infoga en länk:
- Skriv in en tydlig länktext i brödtextfältet och markera den.
- Klicka på symbolen för att infoga länk.
- Skriv in url:en till sidan länken ska leda till, alternativt klicka på symbolen bredvid url-fältet och leta fram sidan du vill länka till (fungerar om du ska göra en intern länk)
Länktexten ska beskriva vart länken går. Leder den till en extern webbsida eller ett dokument ska du tala om det. Det ska gå att förstå vart länken leder även om du tar den ur sitt sammanhang. Skriv alltså inte ”läs mer”, ”klicka här” eller liknande. Länktexten bör i möjligaste mån överensstämma med rubriken på sidan som länken leder till.
Skriv tydliga länkar – webbriktlinjer.se.
Användaren ska kunna använda bakåtknappen för att backa, därför ska alla länkar öppnas i samma fönster. Det alternativet är förvalt, så du behöver inte ändra något.
Se till att bakåtknappen fungerar – webbriktlinjer.se.
Ankarlänkar
Om en webbsida är lång kan du hjälpa läsaren genom att inleda sidan med en innehållsförteckning i form av ankarlänkar. De gör det möjligt för besökaren att klicka på länken för att komma direkt till innehållet som hen är intresserad av.
Så här gör du ankarlänkar.