Åtta tips till dig som bloggar

Här hittar du som bloggare åtta tips (och två bonustips) på hur du kan skriva och nå fler läsare. Några bra grundregler är att skriva ofta, länka till andra bloggar och veta till vem du skriver.

1. Var personlig

Se bloggen som din blogg. Du är en representant för din arbetsplats och Svenska kyrkan, men använd en personlig touch. Få dina läsare att vilja komma tillbaka för att de vill läsa just dina ord. Skriv i jagform och hitta din egen stil.

2. Skriv ofta

En blogg som inte uppdateras är inte rolig för läsaren. Skriv hellre kort och ofta än längre och mer sällan. Ett till tre inlägg i veckan är en bra riktlinje. Flera inlägg om dagen är för mycket, om du inte livebloggar om något särskilt som händer just den dagen. Hitta en bra balans.

3. Känn dina läsare

Vissa människor följer speciella bloggare eller bloggar. Ännu fler läser enstaka bloggposter. Det alla har gemensamt är att de är intresserade av ämnet. Om du förstår vilka det är som läser det du skriver kan du enklare skriva för dem. Då får du återkommande läsare som uppskattar din blogg.

4. Länka till andra

Du kan hjälpa läsarna att hitta till dig genom att länka till andra bloggar, webbplatser, videoklipp eller skribenter som skriver om ungefär samma sak som du. Som en bonus kan du få inspiration till ditt eget skrivande genom att läsa vad andra skriver om!

5. Använd dina kollegor

Du kanske skriver om ett ämne som ni också kommunicerar i församlingen eller pastoratet. Då kan du tipsa din lokala kommunikatör eller redaktör att länka direkt till dina bloggposter.

6. Använd bloggverktyget rätt

När du skriver har du möjlighet att dela upp texten i stycken med tydliga mellanrubriker. Det gillar både dina läsare och sökmotorerna. Använd de förval som finns för rubriker i verktyget. Du kan också märka upp dina inlägg med kategorier och taggar för att göra det enklare för dina läsare att hitta fler inlägg som intresserar dem.

7. Ge bloggen tid

Avsätt gärna några minuter varje dag till bloggen. Ett bra inlägg behöver inte ta speciellt lång tid att skriva. Längre inlägg kan du såklart ge mer tid. Var gärna med i kampanjer som #blogg100 som uppmuntrar bloggare att skriva ett inlägg om dagen i 100 dagar. Sätt målet att blogga ett år och utvärdera sedan.

8. Var snäll mot sökmotorerna

Märk alla dina inlägg med kategorier och taggar samtidigt som du skriver dem. Kategorier är en bredare beskrivning av vad du skriver om, till exempel “Ungdomsarbete” eller “Kyrkorummet”. Taggar är smalare och beskriver mer i detalj vad inlägget handlar om, till exempel “konfa17”, “eftermiddagsfika” eller “gräsklippning”. Använd en eller två kategorier per inlägg och kanske fem taggar.

Använd även nyckelord i rubriker och i den löpande texten – ord som är relevanta för texten och som du tror att folk gärna söker på.

Bonustips!

9. Dela i sociala medier

Är du aktiv på Facebook eller Instagram? Dela dina inlägg där, och prata med dina kollegor så de gör samma sak. Då får du större spridning och fler får chansen att läsa din blogg.

10. Använd film i inläggen

Med hjälp av en modern mobiltelefon är det enkelt att göra korta filmer som rör ditt ämne. Du behöver inte tänka på klippning eller ljudläggning (om du inte vill), ofta fungerar det bra med det som kommer direkt ur telefonen. Ladda upp filmen till Youtube eller Vimeo och bädda in i ditt inlägg. En rolig bonus för läsaren!

Lycka till med bloggandet!

2018-03-01