Din sökning gav 0 träffar

  Ett fel uppstod.
  Dölj bild

  Webbhjälp

  Tips och trix för webbredaktören

  Här delar vi med oss av tips och trix som förenklar redaktörens arbete.

  Sidan omfattar både svenskakyrkan.se och intranätet. Välkommen att dela ditt tips i kommentarsfältet längst ner på sidan! 

  Ändra en sida utan att gå in i admin

  Du befinner dig på en sida på svenskakyrkan.se och vill ändra något, veta vem som publicerade sidan eller se en tidigare version.

  Gå upp i url:en och ändra "www" till "admin". Till höger på sidan visas de tre alternativ som du ser på bilden.

  Fungerar på svenskakyrkan.se.

  Hitta en publicerad bild i admin

  Du ser en bild på en sida där du har behörighet på svenskakyrkan.se eller intranätet. Du vill öppna bilden eller använda den på en annan sida, men vet inte vad bilden heter.

  Öppna administrationen och skriv in namnet på sidan där bilden finns. Klicka på pilen till vänster om sidans namn. Här visas vilka dokument, till exempel bilder och faktarutor, som är kopplade till sidan. Håll muspekaren över, så ser du vilken typ av dokument det är. 

  Fungerar på intranätet och på svenskakyrkan.se.

   

  Placera en sida i menyn

  Det kan vara krångligt att placera en undersida i menyn när du går in under Publiceringsalternativ på den sida som ska placeras. Det är lättare att utgå från sidan på nivån ovanför.

  Gå in under publiceringsalterntiv. Markera sidan du står på. Klicka på de tre punkterna (1) och därefter på plustecknet (2). Välj sedan vilken sida som ska lyftas in i menyn. 

  Fungerar på svenskakyrkan.se.

   

   

  Kommandon – specialtecken

  Bindestreck (-) i stället för tankstreck (–) och tum-tecken (") i stället för citattecken (”) blir det om man inte bemödar sig om några extra tangenttryck på det numeriska tangentbordet (oftast längst till höger på ett tangentbord).

  • Tankstreck
   PC: alt+0150​ (aktivera num lock)
   Mac: Option -
  • Citattecken
   PC: alt+0148 (aktivera num lock)
   Mac: Shift Option 2

  Fungerar på intranätet och på svenskakyrkan.se.​

  Kortkommandon – mellanrubriker

  Du kan formatera mellanrubriker genom att använda kortkommandon. Gör kortkommandot först, sedan skriver du mellanrubriken. 

  • Första nivåns mellanrubrik (H2): shift+alt+2
  • Andra nivåns mellanrubrik (H3): shift-alt+3

  Fungerar på svenskakyrkan.se.

   

  Flytta text utan att förlora formateringen

  Du kan flytta text från en plats på en sida, till en annan plats på samma sida, eller till en helt annan sida – utan att formateringen försvinner.

  Det fungerar inte att kopiera texten och sedan klistra in den. I stället ska du markera texten som du vill flytta. Vänsterklicka sedan på markeringen och dra den till den nya platsen.

  Om texten ska flyttas till en annan sida, måste du ha två fönster öppna samtidigt på skärmen, så att sidorna ligger synliga intill varandra. 

  Redaktör och innehållsansvarig
  Redaktionen , Webbhjälp
  Uppdaterad
  2019-09-20
  X
  Dokumentid: 1422217- Webid: 129951 - Unitid: 2147483318