Sidor och faktarutor på svenskakyrkan.se

Allmänt om standardsidor, nyheter, startsidor och faktarutor.

Redigeringen och uppbyggnaden av de olika dokumenttyperna fungerar i stort sätt likadant - trots att de till viss del har olika funktion.

För samtliga ställer man in publiceringsalternativ, skapar innehåll antingen direkt i sidan eller hämtar in byggstenar och kan koppla till ämnesområden. Till standardsidor och nyheter kan man skapa puffar

Layoutalternativ

På standardsidor finns tre olika layoutalternativ Syftet är att ge möjlighet till olika uttryck beroende på den enskilda sidans redaktionella funktion.

Alternativen är artikelsida, ämnessida och landningssida.

Foto: Ikon

Artikelsidan är den "vanliga sidan". Alla standardsidor blir artikelsidor om inget aktivt val görs.

ämnessidan är textspalten något smalare. Ämnessidan är tänkt att användas för lite tyngre/längre sidor text- och bildmässigt. Man ska som redaktör kunna breda ut sig utan att det ska bli jobbigt för besökaren.

Ämnessidan passar som en sammanfattning av ett större ämne och målgruppen är inte alla besökare. En ämnessida kräver en toppbild för att kunna sparas.

landningssidan får puffarna ett större utrymme. Landningssidans redaktionella syfte är att tjäna som en inledning till ett mer sammanhållet område - alltså där besökaren väljer hur hen ska gå vidare. Detta är till skillnad från ämnessidan en sida där många besökare landar. Det är viktigt att inse landningssidans strategiska funktion som del av hela webbplatsens navigation.

Man måste inte använda layoutalternativen, men i och med att de finns så kan man nu anpassa sidor i webbplatsstrukturen efter deras redaktionella syfte.

Ulrika Ekberg, Kommunikationsavdelningen
    2018-02-08