Puffar på svenskakyrkan.se

Puffar är klickbara rutor som innehåller bild, rubrik och en ingress. De är klickbara och länkar till en annan webbsida – det du vill "puffa" besökaren till.

Innehåll på sidan

Varje sida har en egen puff

Det skapas automatiskt en puff för alla standardsidor och nyheter i administrationen. Sidans rubrik blir puffrubrik och sidans ingress blir pufftext. Om sidan har en toppbild blir den puffbild.

Justera innehållet i en puff

Det är viktigt att innehållet i puffen stämmer överens med innehållet på sidan puffen leder till, men det går att ändra formulering eller bild om du vill. Om din sida inte ska ha en toppbild kan du välja att lägga till en bild som bara syns i puffen.

Gör så här:

• Gå till administrationen för sidan vars puff du vill ändra.
    • Klicka på fliken Puff.
    • Byt bild genom att bocka ur rutan Använd toppbild och klicka på knappen Bläddra. Välj vilken bild du vill använda.
    • Anpassa bilden så att den ser bra ut i de tre storlekar som puffen kan visas i (stor, mellan eller liten, beroende på hur många puffar man har i bredd). Zooma genom att dra i reglaget ovanför bilden. Bilden kan se pixlig ut om du zoomar in mycket i en bild som inte är tillräckligt högt upplöst. Du kan också hålla nere musens vänsterknapp och flytta bilden i bildrutan, men den måste hela tiden fylla rutan. Du kan förändra en eller flera av de tre bildvarianterna. Klicka på det lilla tecknet till höger om reglaget vid de mindre bilderna om du vill att de ska beskäras nästan som den stora.
    • Ändra rubrik och text genom att klicka ur rutorna för rubrik och text och skriv in din text.

Infoga en eller flera puffar

För att infoga en eller flera puffar på en sida, gör så här:

• Gå till sidan där du vill infoga puffar.
    • Klicka på plustecknet och välj Puffar.
    • Välj layout och klicka Nästa.
    • Välj om du vill peka ut puffar manuellt eller skapa en lista med puffar.

Peka ut eller lista puffar

För att peka ut puffar, gör så här:

• Klicka i en puffruta i taget för att välja vilken sida de ska leda till.
    • Du kan spara och publicera innan du fyllt alla puffrutor med innehåll. Tomma puffrutor eller avpublicerade puffar visas inte för besökare.

Lista puffar betyder att du filtrerar fram vilka puffar som ska visas på din sida.

Gör så här:

• Under fliken Skapa listan: välj vilka dokumenttyper som ska ingå i listan, från vilken webbplats(er) och eventuella ämnesområden.
    • Under fliken Sortera listan: välj om listan ska sorteras efter rubrik (i bokstavsordning), publiceringsdatum, ändratdatum eller avpubliceringsdatum.
    • Välj om de nyaste eller äldsta puffarna ska visas först.

Välj typ av puff

Om du valt att peka ut puffar manuellt ska du nu välja typ av puff. Du kan välja mellan puff, autopuff, tidsinställd puff eller puff från annan webb.

Puff (från standardsida, nyhet eller fristående)

Infoga puff om du vill puffa för standardsidor och nyheter inom webbplatsen. Här kan du också välja att puffa för fristående puffar som går till externa webbplatser. På webbplatsen Gemensamt material att dela hittar du fristående puffar för till exempel bönewebben och bloggportalen.

Autopuff

En autopuff visar automatiskt den senast publicerade sidan, nyheten eller fristående puffen på en webbplats.

• Välj vilken webbplats du vill hämta puffen ifrån och om den ska visa standardsidor, nyheter och/eller fristående puffar. Du kan också filtrera på ett lokalt ämnesområde.
    • Spara för att se vilken puff som kommer att visas just nu.

Tidsinställd puff

Ett sätt att schemalägga flera puffar. Börja med att välja vilken puff som ska visas nu och ställ in när den ska sluta visas. Schemalägg ytterligare en puff så att den publiceras när puffen innan förfaller. När tiden för den sista puffen i serien går ut ligger den puffen kvar på sidan.

Gör så här:

• Välj tidsinställd puff, klicka på lägg till ny.
    • Klicka på bläddra och välj den sida du vill puffa för.
    • Ange start- och slutdatum och klockslag då du vill att din puff ska börja eller sluta visas.
    • Spara för att se den schemalagda puffen.
    • Redigera tidsinställningar eller ta bort schemaläggningen helt genom att klicka på skiftnyckeln respektive papperskorgen.
    • Klicka på Lägg till ny igen för att lägga till fler tidsstyrda puffar.​

Puff från annan webb på svenskakyrkan.se

Infoga Puff från annan webb om du vill puffa för en sida på en annan webbplats inom svenskakyrkan.se, till exempel gemensamt material på de nationella sidorna. Du skapar puffen genom att klistra in adressen till sidan du vill puffa för, men utan http://www.svenskakyrkan.se. Om du själv vill styra över hur puffen ser ut kan du istället skapa en fristående puff till sidan.

Ta bort eller justera befintliga puffar

Gör så här för att byta ut någon av dina infogade puffar eller ändra inställningar:

• Klicka på kugghjulet vid blocket med puffar.
    • Ta bort en puff genom att klicka på papperskorgen i puffen.
    • Dra och släpp puffar för att ändra layout. Du kan maximalt visa 3 puffar i bredd (visas under varandra i mobil). Om det redan är tre puffar i en rad måste du alltså flytta eller ta bort en puff för att få plats med en ny.
    • Lägg till en ny puff i layouten genom att klicka på plustecknet. Då skapas en puff längst upp. Du kan flytta den till valfri plats i layouten.
    Webbgruppen , Webbhjälp
    2022-03-29