Skapa nytt blogginlägg

Att blogga innebär att skriva inlägg (på engelska "posts") med olika innehåll. Här går vi igenom hur du skapar ett nytt inlägg på din blogg.

Skapa nytt inlägg på din blogg

1. Gå till din bloggs inloggningssida. Du hittar den genom att skriva /wp-admin efter din bloggs adress.
    Exempel: https://blogg.svenskakyrkan.se/webbutveckling/wp-admin

2. Logga in på din blogg med hjälp av användaruppgifterna som du fått via mejl. Om du glömt ditt lösenord kan du klicka på länken för "glömt lösenord" på din inloggningssida.​

3. När du loggat in hamnar du på din startskärm (på engelska "dashboard"). Här har du en meny till vänster som du använder för att navigera runt bland alternativen.

Skärmbild över menyn i Wordpress-bloggen

Skärmbild över menyn i Wordpress-bloggen Foto: Svenska kyrkan

4. Klicka på "Inlägg" i vänstermenyn.

5. Välj "Skapa nytt", antingen i vänstermenyn eller bredvid rubriken "Inlägg".

6. Ett inlägg består av fyra olika saker: en rubrik, en ingress, en toppbild och själva innehållet. Du kan välja bort toppbilden, men rubriken måste finnas för att du ska kunna publicera inlägget. Vi rekommenderar en bra ingress också.

Ett inläggs olika delar

Gränssnitt för att skriva ett nytt inlägg på en blogg

Gränssnitt för att skriva ett nytt inlägg på en blogg Foto: Svenska kyrkan

7. Titeln på inlägget (1 i bilden ovan): en bra rubrik (titel) innehåller ett eller flera nyckelord och ett verb, men det är självklart upp till dig hur du vill skriva din rubrik. Kom ihåg att den ska beskriva innehållet i inlägget bara.

8. Ingressen (2 i bilden ovan): ingressen är en kort beskrivning av innehållet i ditt inlägg. Den behöver bara vara två meningar lång. Det är ingressen som visas i första hand om ditt inlägg delas i sociala medier eller på svenskakyrkan.se.

9. Huvudbild (3 i bilden ovan): dina läsare uppskattar om du illustrerar ditt inlägg med en bild. Det finns gott om bildbanker på internet om du inte har tagit en egen bild. Kom ihåg att alltid uppge fotografens namn (även om det är du som tagit bilden). Se till att också ha koll på vem som äger upphovsrätten till bilden. Vår gemensamma bildbank Ikon är ett bra ställe att hitta bilder också.

10. Inlägget (4 i bilden ovan): här skriver du ditt inlägg och fyller på med annat innehåll (t ex fler bilder, videoklipp eller länkar till andra ställen). I menyraden ovanför textfältet finns ett antal knappar som fyller olika funktioner. De är ofta självförklarande, så känn dig fri att experimentera!

Inställningar för sökmotorerna i inlägget

Beskrivning av sökmotor- och SEO-inställningarna i Wordpress på bloggportalen

Beskrivning av sökmotor- och SEO-inställningarna i Wordpress på bloggportalen Foto: Svenska kyrkan

Du kan göra separata inställningar för att sökmotorerna (t ex Google) ska tycka bättre om ditt inlägg. Vi använder en funktion som heter All In One SEO Pack, och de inställningarna finns längst ner i admin för varje inlägg.

11. Title (1 i bilden ovan): Om din rubrik är väldigt lång kan det vara bra att korta ner den här. Den kommer att se likadan ut för din läsare, men vid sökning på t ex Google visas den kortare versionen.

12. Description (2 i bilden ovan): här kan du skriva en alternativ ingress, om den du vill ha i anslutning till inlägget är för lång. Du får ett meddelande om din beskrivning är för lång.

13. Keywords (3 i bilden ovan): skriv in ett antal nyckelord som är relevanta för inlägget. T ex påsk, firande, församling, församlinghem, gudstjänst etc.

14. NOINDEX/NOFOLLOW/Disable (4 i bilden ovan): om du av någon anledning inte vill att Google ska hitta ditt inlägg kan du klicka i NOINDEX. NOFOLLOW innebär att Google inte kommer att följa några länkar från ditt inlägg. Disable innebär att Google inte kommer att använda de inställningar du har gjort här, utan kommer att indexera ingressen och texten i själva inlägget istället.

Publicering, kategorisering och taggning

Inställningar för kategorier och taggar i ett blogginlägg

Foto: Svenska kyrkan

15. Publicera (1 i bilden till höger): när du är nöjd med ditt inlägg och vill göra det läsbart för alla så klickar du på den blå knappen som heter "Publicera". Du kan självklart spara inlägget utan att publicera, eller förhandsgranska det innan publicering.

16. Format (2 i bilden till höger): den här rutan kan du ignorera så länge. Vissa bloggar, dock inte våra, har inställningar för olika inläggsformat, men vi använder bara en inställning i dagsläget.

17. Kategorier (3 i bilden till höger): placera gärna in ditt inlägg i en eller flera kategorier. Du kan skapa kategorierna själv och det finns inga begränsningar för vad de kan heta. Tänk på dem som mappar som du sätter in inläggen i. Kategorierna gör att dina läsare enklare kan hitta inlägg som handlar om vissa saker på din blogg.

18. Taggar (4 i bilden till höger): taggar är en bredare form av kategorisering. Du kan hitta på vilka taggar som helst när du skriver in dem i fältet. Det är inte nödvändigt att använda taggar, att använda kategorier räcker långt.

Lycka till med ditt bloggande!

2018-02-21