Din sökning gav 0 träffar

  Ett fel uppstod.
  Dölj bild

  Webbhjälp

  Sända video live på svenskakyrkan.se

  Alla Svenska kyrkans enheter som är anslutna till Svenska kyrkans gemensamma webbplats kan använda en inbyggd funktion för att sända live på enhetens lokala webbplats.

  Strömningstjänsten som vi erbjuder via svenskakyrkan.se fungerar som olika kanaler som du som användare får "sändningstid" via. För att sända live behöver du en sändningsnyckel (se nedan). 

   

  Så använder du tjänsten för att strömma video

  1. Kontakta kommunikationsavdelningen på kyrkokansliet i Uppsala för att få en digital nyckel till strömningstjänsten och en länk för att bädda in din videoström på din webbplats. Du behöver båda två längre ner i den här lathunden.

  För närvarande är Liselotte Rogberg ansvarig för att hantera nycklarna till strömningstjänsten.

  2. Ladda hem och installera ett program för att sända live. Vi vet att det funkar bra med programmet Open Broadcaster Software (OBS,  https://obsproject.com), men det går även bra att använda andra program. Har du redan laddat ned/testat något annat, börja med att testa om det fungerar med det programmet. 

  3. Öppna sidan eller nyheten där du vill sända video i administrationen för webbplatsen.

  4. Klicka på ett plustecken på sidan och lägg till kontrollen "Multimedia". Välj "Extern media" och klistra in inbäddnings-länken du fått (se punkt 1). Spara eller Spara och publicera sidan/nyheten.

  Beskrivning av var den digitala nyckeln till livesändningen ska klistras in i adminverktyget för webben.

  Beskrivning av var den digitala nyckeln till livesändningen ska klistras in i adminverktyget för webben. Foto: Svenska kyrkan


  5. Starta OBS eller motsvarande program (se punkt 2) och gör de inställningar som behövs. I OBS ska du gå in under Arkiv > Inställningar > Ström för att göra följande inställningarna: 

  • Strömtyp: Anpassad streamingserver
  • URL: rtmp://livestream.rackfish.com:1935/svk
  • Streamnyckel: [den du fått från kyrkokansliet under punkt 1 ovan] (OBS! Inte samma som inbäddningslänken!)

  Klicka "OK" längst ner för att spara dina inställningar.

  Inställningar i Open Broadcast Software

  Inställningar i Open Broadcast Software Foto: Svenska kyrkan


  6. Ställ in de ljud- och bildkällor du vill använda. Det här kan se olika ut beroende på vilken utrustning du använder, så vi beskriver inga detaljer i den här lathunden.

  7. Du kan välja vilken bild som ska visas på webben inför och efter din sändning. Gå in i administrationen för externwebben, välj media och därefter "live-sändningar". Gå in under din ström och välj önskade bilder.

  8. När du är klar att börja trycker du på knappen "Börja strömma" i OBS, eller motsvarande knapp i det program du valt att använda.

  9. Efter sändningen kan du gå i administrationen för externwebben, på samma ställe som du valde bilder, spara ner din sändning som en mediafil till önskad webbplats. 

   

  Liten fördröjning i sändningen

  Från det att det du spelar in visas på webben kan det gå upp till 90 sekunder. Det här är helt normalt. Slå därför inte av strömmen precis när det du vill visa är färdigt, eftersom strömmen då klipps av innan de sista sekunderna nått dina tittare. Vänta för säkerhets skull i två minuter innan du avslutar sändningen.

  En sändning åt gången

  Om två personer försöker sända samtidigt med samma nyckel kommer den som först startade sin sändning att synas i strömmen. Det blir inte något felmeddelande för den som inte syns. När sändningen från person 1 slutar kommer sändningen från person 2 att synas i strömmen.​

  Hur många tittade?

  För att ta reda på hur många som tittade på din live-sändning kan du gå in i administrationsgränssnittet och funktionen "Media". Där kan du välja "live-sändningar" för att se statistiken för alla nycklar som just nu används på svenskakyrkan.se. Titta på statistiken för ditt nummer! 

   

  Spara strömmen som en lokal videofil

  Om du vill spara det du spelar in för att kunna titta i efterhand kan du göra den inställningen i programmet du använder.

  Du kan också gå in i under "Media" i externwebbens administrationen. Där kan du välja "Live-sändningar" och får fram listan med alla nycklar som för närvarande används på svenskakyrkan.se. Välj den nyckel du sänder ifrån, och därefter aktuell ström samt vilken webbplats du vill spara filen på. Observera att du måste spara ner filen inom 24 timmar efter det att sändningen avslutades!  

  Om du vill visa din ström i efterhand kan du använda funktionen "Media" och infoga filen som intern media. ​

  På samma ställe i administrationen kan du även välja de bilder som ska visas på webben före och efter sändningen. 

  Du kan administrera live-sändningar och se statistik under funktionen media.
  Redaktör och innehållsansvarig
  Per Hård af Segerstad, Kommunikationsavdelningen
  Uppdaterad
  2020-06-11
  X
  Dokumentid: 1383616- Webid: 129951 - Unitid: 2147483318