Sända video live från din telefon till svenskakyrkan.se

Ladda hem den kostnadsfria appen Larix Broadcaster till din iPhone eller androidtelefon. Ställ in appen direkt i administrationen för din webbplats. Sedan kan du börja sända.

1. Ladda hem appen Larix Broadcaster till din telefon

Larix Broadcaster är gratis och finns i App Store och Google Play Store. Sök på "larix" eller klicka på länken här nedanför.

2. Ta fram din strömnyckel eller beställ en ny

För att kunna sända på svenskakyrkan.se behöver du en strömnyckel. Om du inte redan har beställt och fått en kan du beställa en ny.

Beställ en strömnyckel från sidan "Sända video live på svenskakyrkan.se"

Strömnyckeln består av dels själva nyckeln och dels en länk för att visa din sändning på en sida eller i en nyhet på svenskakyrkan.se.

3. Du behöver veta vilken ström du sänder till

Numret på strömmen står i din strömnyckel.

Exempel: svk001.stream

4. Ställ in appen direkt i administrationen för din webbplats

​Logga in i administrationen för din webbplats. Gå sedan till Media > Livesändningar. Hitta din strömnyckel i listan och fäll ut innehållet för din ström. Använd någon av inställningsalternativen för att ställa in Larix Broadcaster.

Alternativet att ställa in via QR-kod fungerar så att du siktar på QR-koden med din vanliga kamera-app. Då kommer du få meddelande om att öppna Larix-appen. Godkänn det meddelandet så ställer appen in sig själv.

5. Om du får felmeddelande när du ställer in appen i din telefon

Det verkar som inställningarna får ett unikt namn i den första telefonen de installeras på. Alla andra telefoner som vill sända via samma strömnyckel måste ha samma namn på inställningarna.

Vissa användare rapporterar att det får meddelande om att länken inte fungerar eller är felaktig. I vissa fall är länken inte komplett (alltså bara halva länken är blåmarkerad och fungerar som länk). Prova i så fall att ställa in appen via QR-kod. I sista hand måste du fylla i användaruppgifterna manuellt.

1. Öppna Larix Broadcaster-appen på din telefon.
    2. Klicka på det lilla kugghjulet till höger i bild.
    3. Välj "Connections" och sedan det lilla plustecknet uppe till höger.
    4. Skriv in samma namn som inställningarna har på den första telefonen som du ställde in med din strömnyckel. Om det här är första telefonen, välj ett bra namn.
    5. I fältet URL fyller du i följande: rtmp://livestream.rackfish.com:1935/svk/svk[DIN STRÖMNYCKEL].stream?token=[DIN SECRET TOKEN]
    6. Tecknen [ och ] innan och efter DIN STRÖMNYCKEL och DIN SECRET TOKEN i punkt 5 ovan ska inte fyllas i. De är bara där för att markera början och slutet på det som är individuella inställningar i länken.
    7. Klicka Save för att spara inställningarna.
    8. Gå tillbaka till början av inställningarna för appen och välj "Video" (två steg nedanför "Connections").
    9. Dubbelkolla så att följande är ifyllt:
      •   RESOLUTION: 1280x720
      • ​  BITRATE: 2000 Kbps
      •   FRAME RATE: 30 fps
    10. Tryck på "Back" för att komma tillbaka till sändningsläget. Gå vidare till 6. Du kan nu börja sända här nedanför.

6. Du kan nu börja sända

Se till att telefonen har tillgång till ett trådlöst nätverk innan du börjar sända. Om du inte har tillgång till ett sådant där du är behöver du se till att telefonens mobilabonnemang täcker datamängden du skickar ut.

Du visar din sändning på webben genom att lägga till funktionen "Media" > "Extern media". Använd inbäddningslänken du fått tillsammans med din strömnyckel. Inbäddningslänken börjar med https://livestream.rackfish.com.

Observera att så fort du trycker på sändknappen i appen börjar sändningen. Prova gärna på en sida som ingen annan har länken till innan du ska sända live skarpt första gången.

6.1 Felsökning i strömmen och appen

Vissa användare får felmeddelandet "Unknown connection error" när de försöker använda inställningarna i länken. Samma fel kan uppkomma när användaren skriver in inställningarna för hand. Försök i så fall följande:

1. Använd någon av de andra metoderna för att ställa in appen (t ex via QR-kod).
    2. Försök mata in inställningarna för hand genom att följa beskrivningen här ovan under punkt 5.
    3. Om det inte går, radera appen och installera den igen. Försök sedan i första hand med QR-koden, i andra hand länken, i tredje hand genom att skriva in inställningarna för hand.

Om du upplever problem att vissa tittare inte kan se strömmen på sina mobiltelefoner kan du försöka sänka bitraten du sänder med från 2000 kbps till 1500 kbps. Det gör du under Settings > Video.

Det är möjligt att sända helt problemfritt via Facebook men uppleva problem med strömmen vid sändning via svenskakyrkan.se. Det beror på att Facebook har helt andra möjligheter att koda om sändningen när den sker än vad vi har. Det krävs kraftfulla datorer för att hantera video, och vår lösning är i en klar majoritet av fallen fullt tillräcklig.

Läs också gärna lathunden "Sända video live på svenskakyrkan.se" om att sända via andra lösningar än mobiltelefon​.

Skapad:2018-02-26 14:52:00

Att sända video live via en webbplats är vanligt förekommande. Nu kan du som är ansluten till Svenska kyrkans gemensamma webbplats använda en inbyggd funktion för att sända livevideo på din enhets webbplats.

Läs mer om hur livesändningen fungerar
    Webbgruppen , Webbhjälp
    2021-07-02