Riktlinjer och lagkrav för redaktörer

Det finns riktlinjer och lagkrav som styr vårt arbete på webben. Syftet är att skapa webbplatser som är tillgängliga och fungerar optimalt för alla.

Som webbredaktör inom Svenska kyrkan behöver du känna till vilka lagar och riktlinjer som styr hur du skapar tillgängliga och användbara webbsidor.

Nationella webbriktlinjer

Det finns nationella webbriktlinjer som är viktiga att följa. Riktlinjerna utgår från den internationella webbstandarden WCAG. Syftet med riktlinjerna är att vi ska få en webbplats som är tillgänglig och fungerar optimalt för alla användare – även för dem som har en funktionsvariation och använder hjälpmedel.
    Se alla riktlinjer på webbriktlinjer.se.

Nationell nivå ansvarar för att kravställa och underhålla tillgängligheten när det gäller design och kod.

Du som är redaktör ansvarar för att innehållet du publicerar på webben är tillgängligt.
    Checklista för att skapa användarvänliga och tillgängliga webbsidor.

Lagen om tillgänglighet till digital offentlig service – DOS-lagen

Om vi följer riktlinjerna lever vi också upp till Lagen om tillgänglighet till digital offentlig service som säger att webbplatser och appar inom offentlig verksamhet ska vara tillgängliga för alla.
    Om lagkraven på digg.se.

Svenska kyrkan är ett trossamfund, men det finns enheter som till viss del bedriver offentligt finansierad verksamhet. Därför har vi valt att följa lagen om tillgänglighet till digital offentlig service – så långt det är möjligt. För att visa hur vi lever upp till lagkraven har vi publicerat en tillgänglighetsredogörelse på webben.
    Tillgänglighetsredogörelse för svenskakyrkan.se.

Tillgänglighetsredogörelsen gäller alla webbplatser som ingår i domänen svenskakyrkan.se eftersom de har gemensam design och kod.

Språklagen

I Språklagen står det att alla som bedriver offentlig verksamhet ska uttrycka sig på klarspråk. Det betyder att vi ska uttrycka oss vårdat, enkelt och begripligt.
    Tala och skriv så folk begriper - 10 tips för dig som ska skriva på klarspråk.

Webbgruppen , Webbhjälp
    2021-03-05