Din sökning gav 0 träffar

  Ett fel uppstod.
  Dölj bild

  Webbhjälp

  Platsadministrationen

  I platsadministrationen ska du lägga in alla platser där ni har verksamhet. Sevärda platser eller platser som tillsammans bildar en rundvandring, till exempel en pilgrimsled, hör också hemma här.

   

  Så här fungerar platsadministrationen

  Alla platser och delplatser som finns i platsadministrationen syns i appen Kyrkguiden och på Svenska kyrkans externwebb. När det är möjligt kopplas information från platsadministrationen ihop med platsens kalenderhändelser.

  Det är viktigast att lägga in alla kyrkor i platsadministrationen, men du kan också lägga in kansliet, begravningsplatsen, externa lokaler eller platser i naturen. Vill du kan du presentera delar av en kyrka närmare genom att göra dopfunten och altartavlan till delplatser kopplade till kyrkan. 

  Hitta till platsadministrationen

  Platsadministrationen finns under ikonen Platser i vanliga webbadministrationen.

  I platsadministrationen kan du se en lista på platser kopplade till en viss enhet. Du kan redigera, förhandsgranska eller ta bort platser. Om du klickar på de tre punkterna för att se mer information om en plats kan du publicera eller avpublicera platsen. Du kan också generera en QR-kod till platsens automatgenererade webbsida. QR-koden kan du skriva ut eller spara som en bild. 

  Från listan med platser kan du välja att skapa en ny plats med samma geografiska position som den befintliga platsen. Den befintliga platsen kallas huvudplats och den nya platsen blir en del av en plats.

  Lägg till eller redigera plats

  Fyll i information om platsen under följande flikar.

  Karta

  • Ange platsens position genom att ange longitud och latitud, söka fram platsen eller markera den i kartan. Om du försöker använda samma position som en befintlig plats får du en varning, detta för att undvika dubbletter i administrationen. 
  • Om platsen är en del av en befintlig plats ska du koppla ihop platserna. De får då samma position.​ Du kan till exempel välja att göra dopfunten till en separat plats kopplad till en kyrka för att sedan presentera den närmare med egen bild, film och beskrivningstext. ​

  Beskrivning

  • ​Skriv in platsens namn och vilken webbplats den tillhör.
  • Ange vilken typ av plats det är.
  • Skriv en kort beskrivning, en ingress för att kort och kärnfullt beskriva platsen. 
  • Skriv ev. en lång beskrivning där du berättar mer om platsen. Använd mellanrubriker och punktlistor och dela in texten i stycken för att göra den mer läsbar. Skapa länkar till mer information om det finns.

  Egenskaper

  Service och tillgänglighet

  • Beroende på vilken typ av plats det handlar om visas olika alternativ. Markera de alternativ som är relevanta för den aktuella platsen.  
  • Komplettera informationen genom att ange relevanta detaljer i fritextfälten Till exempel om det finns ett lösenord till platsen wifi, om det är någon ingång som rekommenderas för rullstolar eller om toaletterna bara är öppna under vissa tider. 

  Öppettider

  • Lägg in platsens återkommande öppettider under en viss period. Fördelen med att ange exakta öppettider på det här sättet är att det gör det lätt för sökmotorer att indexera tiderna, vilket gör att tiderna visas direkt i sökresultatet.
  • Finns det inga exakta öppettider kan du använda fritextfältet för att beskriva möjligheterna att besöka platsen. Glöm inte att uppdatera öppettiderna för att undvika besvikna besökare vid låsta kyrkportar. 

  Det endast är en period i taget som indexeras och som visas på webben och i appen. 

  Ämnesområden

  • Beroende på vilken typ av plats det handlar om visas utvalda gemensamma ämnesområden. Du kan själv koppla ihop platsen med din webbplats lokala ämnesområden för att gruppera dina platser.

  Media​

  Här lägger du till mediafiler. Ange alltid alternativtext och beskrivning.

  När en fil är tillagd kan du

  • redigera 
  • förhandsgranska 
  • generera en QR-kod som länkar direkt till filen, till exempel om du i kyrkan vill sätta upp en QR-kod så att besökare med hjälp av sin mobil kan öppna en ljudfil med en audioguide
  • radera filen
  • ändra sorteringsordning.

  Bilder
  Lägg till en eller flera bilder kopplade till platsen. Den bild som visas överst i administrationen är den bild som primärt visas för platsen på webben och i appen. Du behöver inte anpassa formatet på bilderna utan kan använda samma bilder som används på webben i övrigt. 

  Det fungerar även att länka in 360-bilder.

  Ljud
  Lägg till eller länka in ljudfiler kopplade till platsen. Exempelvis en audioguide som beskriver platsen närmare, eller ljudet av kyrkklockorna. 
   
  Video
  Lägg till eller länka in rörlig bild kopplad till platsen.

  Kontakt

  Lägg till kontaktinformation. Du kan välja att använda kontaktuppgifter från Kyrksam eller själv fylla i. Lämnar du fälten tomma visas ingen kontaktinformation. 

  Skapad:2021-06-09 11:02:00

  Vill du presentera platser som en rundvandring på en sida ska du lägga dem via fliken "Rundvandringar" på en standardsidan. Rundvandringen blir då automatiskt en funktion på sidan samtidigt som den indexeras av sökmotorer.

  Läs mer om hur du skapar rundvandringar.
  Redaktör och innehållsansvarig
  Webbgruppen , Webbhjälp
  Uppdaterad
  2022-06-02
  X
  Dokumentid: 1231404- Webid: 129951 - Unitid: 2147483318