Din sökning gav 0 träffar

  Ett fel uppstod.
  Dölj bild

  Webbhjälp

  Platsadministrationen

  I platsadministrationen kan du lägga in de platser där ni har verksamhet. Kyrkorna är viktigast, men även kansliet, kyrkogården och församlingsgården kan läggas in. Alla platser som finns i platsadministrationen visas i appen Kyrkguiden.

  Förutom kyrkor och församlingshem kan du lägga upp flera andra byggnadstyper och platser. Dessa kan i sin tur kopplas till kalenderhändelser och därmed ge en mer heltäckande bild av verksamheten i Svenska kyrkan.

  Kopplar ni i ert kalendersystem händelser till olika lokaler i samma kyrka eller församlingshem är lösningen idag att skapa en plats för varje lokal. 

  Det finns också möjligheten att med hjälp av en karta lägga till platsens koordinater. Informationen som finns i platsadministrationen visas i appen Kyrkguiden och på svenskakyrkan.se, till exempel som en karta med alla öppna "sommarkyrkor".

  Var hittar jag platsadministrationen?

  Platsadministrationen finns under ikonen "Platser" under menyn på webbadministrationens startsida. Här är länken till administrationen: https://admin.svenskakyrkan.se/admin

  När du går in i platsadministrationen hittar du de platser som är kopplade till de enheter du har åtkomst till. Du kan filtrera per enhet, platstyp eller platsens namn. När du hittat platsen du letar efter kan välja att redigera den eller ta bort den. Du kan också välja att lägga till en ny plats.

   

  Lägg till en plats

  Information under fliken "Grundläggande inställningar"

  • Skriv in platsens namn och vilken enhet den organisatoriskt tillhör.
  • Lägg till en beskrivning av platsen (obs - texten visas i nuläget ingenstans).
  • Lägg till en bild. Här kan du välja en bild som redan är upplagd på någon av de webbplatser du har behörighet att administrera.

   Det går även att ladda upp en ny bild genom att klicka på + (plus-)knappen uppe i högerhörnet. Kom då ihåg att välja vilken enhet bilden ska vara kopplad till.

   Bilden visas tillsammans med information om platsen i appen Kyrkguiden, i kalenderportalen och i kartor på svenskakyrkan.se.

   För att bilden ska fungera så bra som möjligt i appen är rekommendationen att den redan här i platsadministrationen är kvadratisk. Vi rekommenderar måttet 1280x1280 pixlar. Är bilden inte kvadratisk går det bra ändå, då blir bilden automatiskt beskuren.

  • 360°-bilder. Här har du möjlighet att lägga in 360°-bilder av platsen, för den app-användare som vill förhandsgranska platsen innan besöket.

  • Ljudfiler. Här kan du ladda upp ljudfiler kopplade till platsen. Exempelvis audioguider som besökaren kan lyssna på under besöket i kyrkan eller platsen. Här går det också bra att ladda upp filmer kopplade till platsen.

  • Kontaktinformation. Här kan du lägga till den kontaktinformation som ska vara kopplad till platsen. Fyller du inte i några uppgifter här hämtas per automatik de uppgifter som är registrerade för enheten i Kyrksam.

  Fliken Geografisk information

  Du kan få fram platsens koordinater/placering på kartan på tre sätt:

  1. Börja skriv till exempel kyrkans namn så fylls listan på med förslag och du kan välja rätt utifrån listningen. Då placeras en markör på platsen och longitud och latitud fylls i automatiskt.
  2. Det går också att peka ut platsen direkt via kartan och placera markören där aktuell plats befinner sig. Longitud och latitud fylls då i automatiskt.

  3. Den som vill kan också skriva in longitud och latitud manuellt. Tänk på att koordinater anges i decimalgrader med latitud och longitud i separata fält. Latitud skrivs alltid före longitud.

  Fliken Typ- och lokalinformation

  Här lägger du till vilken/vilka typer av plats det rör sig om. För varje platstyp finns möjlighet att fylla i mer information som visas i appen Kyrkguiden.

  OBS! Tidigare har fältet "öppettider" inte visats i appen. Vid en uppdatering av appen i början av juni kommer informationen tillbaka. Glöm inte att se över era öppettider så att informationen är aktuell.

  I administrationen står det att platstypens beskrivning ärvs från platsens beskrivning om fältet är tomt. Så är det inte. Skriv in en beskrivning som passar just den den platstyp det handlar om - tex fokus på vad som händer under sommaren i beskrivningen för sommarkyrkan och information om sevärda föremål i kyrkan under "sevärdhetskyrka".

  • Namn (på platstypen). Om platstypen har ett eget namn. Exempelvis kanske klockstapeln i anslutning till kyrkan heter något annat än själva kyrkan, eller att församlingshemmet ligger i samma byggnad i själva kyrkobyggnaden.

  • Beskrivning (av platstypen). Texten kommer till att börja med att visas i appen Kyrkguiden. I senare utvecklingsskeden även på andra ställen, exempelvis platssidorna. Radbrytning kommer att följa med, men i övrigt kan man inte formatera. Tänk på att fylla i informationen så att det passar en extern målgrupp. Undvik förkortningar och så kallad kyrkiska.

  • Bilder. Lägg till en bild kopplad till platstypen. Välja en bild som redan är upplagd på någon av de webbplatser du har behörighet att administrera. Annars går det bra att ladda upp en ny bild genom att klicka på + - knappen uppe i högerhörnet. Kom då ihåg att välja vilken enhet bilden ska vara kopplad till.

  Fyrkantiga bilder gör sig bäst i appen och vi rekommenderar måttet 1280x1280 pixlar.

  Om lokalen​
  Klicka i här om platsen du arbetar med i administrationsverktyget har teleslinga, om den är tillgänglighetsanpassad, har toalett eller wifi. Nytt är också att du kan lägga till om platsen har laddstolpar för elbil. 

  När du klickar i någon av dessa kommer ett fält upp där du kan beskriva platsegenskapen ytterligare. Exempelvis: fungerar bara teleslingan under vissa förutsättningar, eller är det ett lösenord till wifi som ni vill dela med er av?

  Den här informationen visas sedan på platsen i appen Kyrkguiden.

  ​​

  Publiceringsalternativ

  Här kan du ställa in när platsen ska publiceras och eventuellt avpubliceras, i de fall platsen eller platstypen inte är permanent. 

  Även om platsen är permanent kanske det bara förekommer verksamhet på den vid vissa tillfällen, då kan det också vara en idé att avpublicera den om man inte vill att den ska vara synlig i exempelvis appen Kyrkguiden.

   

  Redaktör och innehållsansvarig
  Liselotte Rogberg, Kommunikationsavdelningen
  Uppdaterad
  2020-06-10
  X
  Dokumentid: 1231404- Webid: 129951 - Unitid: 2147483318