Lathund för menyadministrationen på svenskakyrkan.se

Här kan du läsa hur du administrerar menyn på svenskakyrkan.se genom att lägga till nya punkter eller flytta runt de som redan finns.

Menyhantering via menyträdet på svenskakyrkan.se

Skapad: 2015-12-09 15:39:00

Meny består av en eller flera standardsidor som är kopplade till varandra. Menystrukturen är hur standardsidorna är kopplade till varandra inbördes. Den översta nivån i menyn är alltid webbplatsens startsida och den måste vara publicerad för att menyn ska visas korrekt i publikt läge.

En sida kopplad till menyn kallas för menypunkt. En meny består alltså av ett antal menypunkter i en viss struktur.

I menyn behöver man tänka både på ordning och på nivå:

• Ordning är sortering - om sida B befinner sig efter sida A så ligger den i samma nivå men är sorterad efter.
    • Nivå är hierarki - om sida B befinner sig under sida A så ligger den i en nivå under.

Menyadministrationen nås både från adminstartsidan och i standardsidans flik "Publiceringsalternativ"

Från adminstart - börja med att välja webbplats (från standardsidan vet systemet redan om vilken webbplats som är aktuell).

All administration av menyn startar sedan med klick på "Visa alternativ" - knappen med tre prickar (se bilden nedan).

Alternativen fälls ut (som i bilden nedan) och gäller endast menypunkten som aktiverats.

Alternativen är (från vänster till höger):

• Flytta menypunkten nedåt i ordningen.
    • Flytta menypunkten uppåt i ordningen.
    • Flytta menypunkten uppåt i nivå (och uppåt i ordningen).
    • Flytta menypunkten nedåt i nivå.
    • Lägg till ny sida i en nivå under (menypunkten som redigeras).
    • Ta bort menypunkten som redigeras (raderar inte sidan).

Med krysset stängs alternativen för aktuell menypunkt (alternativen stängs också genom att “Visa alternativ” för annan menypunkt).

Alternativen är bara aktiva när deras funktion är genomförbar, till exempel kan man inte flytta en menypunkt uppåt i hierarkin om den redan ligger i nivå 1.

Redaktionen , Webbhjälp
    2018-12-20