Händelser i kalendern

Så här skapar du kalenderhändelser som syns på svenskakyrkan.se och i appen Kyrkguiden.

För att en händelse ska synas i kalendern på svenskakyrkan.se och appen Kyrkguiden måste du börja med att lägga in den i församlingens bokningssystem. Inom Svenska kyrkan använder vi flera olika bokningssystem vilket gör att administrationen kan se lite olika ut. I den här lathunden visar vi hur det fungerar i Svenska kyrkans kalender (Sharepoint) som finns i CS. Om du saknar funktioner i ditt bokningssystem, eller om du stöter på saker som inte fungerar – kontakta din leverantör.

Lägg till en kalenderhändelse

Gör så här:

• Gå in i redaktörsadministrationen och välj Kalender i vänstermenyn.
    • Välj vilken kalender du vill använda. Är det första gången du använder en kalender måste du först aktivera den.  Är den redan aktiverad, klicka på länken för att administrera kalendern.
    • Håll muspekaren över den dag du vill lägga till en kalenderhändelse och klicka på Lägg till.
    • Skriv in en rubrik.
    • Ange start- och sluttid, eller om det ska vara ett heldagsevenemang.
    • Markera om det ska vara en återkommande händelse och välj intervall.
    • Ange plats. Platsen måste vara inlagd i Platsadministrationen och stavas exakt som den gör där. Utan plats syns händelsen i kalendern, men utan karta och vägbeskrivning. Den dyker inte heller upp om besökaren sökt på ort eller valt att hitta händelser nära sin position.
    • Tagga händelsen med relevanta händelsetyper och ämnesområden.
    • Välj spridningstyp för att bestämma vem som ska kunna se din kalenderhändelse.
      Intern: de som har behörighet till det lokala intranätet.
      Semi-intern: de som är behöriga till det lokala intranätet inklusive underliggande församlingar och samfälligheter.
      Inomkyrklig: alla som har tillgång till intranätet.
      Extern: händelsen syns på externwebben och i appen Kyrkguiden.
    • Fyll i kontaktperson, telefon, e-post och beskrivning.

Tagga med händelsetyp och ämnesområde

Det finns flera sätt att tagga upp kalenderhändelser så de blir lättare att hitta för besökare.

Ett sätt är att ange en eller flera händelsetyper, till exempel Gudstjänst & mässa och Musik & kör. Händelsetyperna används på både webben och i appen Kyrkguiden för att besökare ska kunna filtrera fram sådant som de är intresserade av.

I vissa bokningssystem kan du också tagga upp kalenderhändelser med lokala och gemensamma ämnesområden. Saknar du ett lokalt ämnesområde kan du lägga till det.

Genom att jobba med händelsetyper och ämnesområden kan du som redaktör välja att visa upp händelser på flera olika sätt. Du kan ha en kalender på en webbsida, som visar precis de händelser du valt ut.

Det kan till exempel handla om

• en kalender på sidan om barnverksamhet som visar alla händelser med familjefokus (använd händelsetypen Barnverksamhet)
    • en kalender på sidan om stöd för nyanlända som visar aktuella datum för språkkafé (skapa och använd ett lokalt ämnesområde för språkkafé)
    • en kalender på körsidorna som visar alla musikhändelser (använd händelsetypen Musik och kör)
    • en kalender som visar sverigefinsk verksamhet (använd det gemensamma ämnesområdet Finska)

Så här lägger du in kalenderhändelser på en webbsida.

Om du taggar din händelse med relevanta gemensamma ämnesområden kan den visas tillsammans med liknande kalenderhändelser från andra enheter. Nationell nivå kan till exempel välja att puffa för alla jul- eller sommarkonserter, eller allt som händer under allhelgona.

Ändra eller ta bort händelse

Klicka på en kalenderhändelse och välj om du vill redigera eller ta bort den. När du ska ändra en återkommande händelse kan du välja Redigera objekt (enstaka händelse) eller Redigera serier (alla framtida händelser). Gör du en ändring som bara gäller vid ett tillfälle måste du vara noga med att välja Redigera objekt inte Redigera serier. Annars skrivs informationen i alla framtida händelser över med din ändring.

Webbgruppen , Webbhjälp
    2018-11-28