Gör detta först på din nya blogg

Gratulerar till din nya blogg på Svenska kyrkans bloggportal! Det finns några inställningar som du bör göra på en gång, innan du börjar med ditt första inlägg.

Anpassa ditt tema

Bloggplattformen använder ett bloggverktyg som heter Wordpress. Det här verktyget använder sig i sin tur av något som kallas för teman, som bestämmer hur en blogg ser ut (t ex vilka färger bloggen har och vad som syns på olika ställen).

Du behöver först göra inställningar för ditt tema.

​1. Gå till din bloggs inloggningssida. Du hittar den genom att skriva /wp-admin efter din bloggs adress.
    Exempel: https://blogg.svenskakyrkan.se/webbutveckling/wp-admin

2. Logga in på din blogg med hjälp av användaruppgifterna som du fått via mejl. Om du glömt ditt lösenord kan du klicka på länken för "glömt lösenord" på din inloggningssida.

​3. När du loggat in hamnar du på din startskärm (på engelska "dashboard"). Här har du en meny till vänster som du använder för att navigera runt bland alternativen.

4. Nästan längst ner i vänstermenyn hittar du "Theme Settings". Klicka där för att komma till dina temainställningar.

Inställningar för färger och eventuell toppbild

Bild från bloggens administration

Foto: Ikon

5. Välj en huvudfärg. Du kan välja mellan fyra olika färger.

6. Om du vill så kan du lägga till en huvudbild för din blogg. Om du inte lägger till en bild så visas din blogg istället med en färgplatta som toppbild.​

Inställningar för högerspalten på bloggen

Bild från administrationen av en blogg

Foto: Ikon

7. Du kan välja att visa olika saker automatiskt i högerspalten på din blogg. De tre kryssrutorna sätter på och stänger av visningen av kategorier, taggar och arkiv. Vi rekommenderar att du har alla tre påslagna på din blogg för att underlätta för dina läsare.

8. Under Om bloggen kan du lägga till en bild och en kort beskrivande text.

9. När du är färdig måste du klicka på den blå knappen "Uppdatera" högst upp till höger på sidan.

Nu är du redo att börja blogga! Läs gärna tipsen på den här sidan. Lycka till!

2018-03-01