Din sökning gav 0 träffar

  Ett fel uppstod.
  Dölj bild

  Webbhjälp

  Gemensamt material på svenskakyrkan.se

  Gemensamt material är innehåll till svenskakyrkan.se som redan är klart och som alla redaktörer kan lyfta in på sina sidor. Poängen är att underlätta för den enskilda redaktören och att undvika dubbelarbete.

  På en församlings sida kan du som redaktör komplettera församlingens eller pastoratets innehåll med material som tas fram av webbgruppen på kyrkokansliet i Uppsala.  

  Vi kallar detta innehåll för gemensamt material och det finns samlat på webbplatsen med namnet Gemensamt material att dela, som alla redaktörer har tillgång till. Förutom detta material kan redaktören när som helst puffa till nationella – gemensamma! – sidor. På den här sidan beskriver vi alla dessa möjligheter. 

   

  Bildexemplet visar hur en församlings påsksida kan se ut.

  Först eget innehåll (1), i det här fallet text.

  Därefter en faktaruta vid sidan av texten (2).

  Därunder puffar till annan webb (3), som leder till nationella sidor om påsken. 

  Under dem en fristående puff (4) som leder till bönewebben i påskskrud.

  Och till sist en gemensam kampanj (5) som leder till kalendern.   

   

  Bild av en webbsida som innehåller gemensamt material.

  Puff till annan web 

  Du kan använda funktionen Puff till annan webb för att puffa till vilken sida som helst på  svenskakyrkan.se-domänen. Du behöver inte ha behörighet att redigera sidan du puffar till.  

  Gå tillväga på samma sätt som när du brukar dra in puffar på en sida och följ lathunden som beskriver Puff från annan webb på svenskakyrkan.se.  

  Förslag på användning 

  Du kan puffa till annan webb till exempel på en sida med lokal information om dopet, för att puffa till sidor med fördjupning om barndopkonfirmanddop och att döpas som vuxen. Eller för att puffa till Jourhavande prästAnledningar att vara medlemAct Svenska kyrkan, eller någon annan sida. 

  Fristående puffar 

  Bönewebben och bloggen Tankar inför helgen finns inte på svenskakyrkan.se-domänen, utan är egna webbplatser. Om du vill puffa till dem kan du använda funktionen Fristående puffar och dra in färdiga puffar som leder till dessa webbplatser.  

  Gör så här 

  Gå tillväga på samma sätt som du brukar när du drar in puffar på en sida och välj alternativet Puff (från standardsida, nyhet eller fristående). 

  När listan över alla sidor i administrationen visas, fäller du ut drop-down-menyn Webbplats och väljer Gemensamt material att dela. Välj till exempel 

  • Tankar inför helgen, som leder till bloggen 
  • den gemensamma kalendern 
  • minnes- och hyllningsgåva, som leder till Act svenska kyrkan 
  • Be en bön eller tänd ett ljus, som leder till Bönewebben.  

  Kampanjer  

  En kampanj visas som en bild med text i och den leder till en sida på svenskakyrkan.se, till exempel till medlemssidan, eller till en annan webbplats, som  

  • Act Svenska kyrkan 
  • bönewebben  
  • kalendern 
  • bloggen.  

  Kampanjer skapas ofta inför stora helger och inför insamlingsperioderna och hämtas alltid från webbplatsen Gemensamt material att dela. En redaktör kan alltså inte skapa en egen kampanj.  

  Gör så här 

  På webbsidan klickar du på plustecknet och väljer sedan Widgets. Välj det översta alternativet i listan som visas: Kampanj. Välj därefter om kampanjen ska visas i full bredd eller anpassad bredd. 

  Nu ska du välja mellan alternativen 

  • visa alltid aktuell kampanj   
  • välj kampanj.  

  Om du väljer aktuell kampanj kommer kampanjutrymmet alltid att fyllas, men av olika kampanjer i olika perioder. Under en insamlingsperiod visas en insamlingskampanj, under påsk kanske till en kampanj som leder till kalendern, och under tiden däremellan kan kampanjen leda till svenskakyrkan.se/medlem eller bönewebben. Och så vidare. 

  Alternativet Välj (själv) kampanj är förvalt, så om du vill kan du direkt bocka för den kampanj du vill använda. Vissa kampanjer är avpublicerade, så se till att välja en som är publicerad.  

  Widgets 

  Ytterligare gemensamt material att använda, är widgetar. En widget är en komponent som redaktören kan dra in på sidan och som uppdateras automatiskt.  

  • Dagens bibelord – nytt bibelord visas varje dag. 
  • Bönewebben – visar böner och ljus som nyligen har skrivits eller tänts. 
  • Bönewebben – jul.
  • Be för mig – ett formulär att fylla i och skicka till en församling. 
  • Kyrkoavgiftsuträknare – kan räkna ut vilken kyrkoavgift någon ska betala, beroende på ifylld inkomst. 
  • Volontärbyrån. Läs mer om hur Volontärbyråns widget fungerar.  

   

  Widget: be för mig.

  Gemensamma faktarutor 

  En faktaruta har ett innehåll som kan återanvändas på flera sidor. Den kan innehålla text, bilder, dokument och länkar. En ändring inne i en faktaruta slår igenom på alla sidor där den är publicerad. 

  Förslag på användning 

  På en sida där du berättar om att församlingen erbjuder en guidad tur med hjälp av appen Kyrkguiden, kan du dra in en gemensam faktaruta som berättar hur du använder och laddar ner appen. 

  Gör så här 

  På webbsidan klickar du på plustecknet och väljer sedan Faktaruta. Nu visas två alternativ: Faktaruta och Rubrik och text. Välj Faktaruta.  

  För att använda en gemensam faktaruta, behöver du nu klicka på drop-down-menyn Webbplats och byta till Gemensamt material att dela. Bocka för den faktaruta du vill använda. 

  Infoblock 

  Ett infoblock fungerar lite som en faktaruta – den skapas en gång, men kan visas på många sidor. En stor skillnad är dock att infoblocket kan innehålla mycket mer än en faktaruta. Den kan utgöra en hel sidas innehåll, förutom rubrik, ingress och toppbild.  

  Tänk dock på att inte lägga in mycket text i ett infoblock som används på flera sidor, för då kommer sidorna konkurrera med varandra om Googles uppmärksamhet. Mer om det under rubriken Använd gemensamt material – så syns vi bättre på Google.  

  Förslag på användning 

  Under en storhelg kan det vara bra att dra in ett gemensamt infoblock, som innehåller ett genomtänkt urval av puffar och kampanjer. 

  Gör så här 

  På webbsidan klickar du på plustecknet och väljer sedan Infoblock. För att använda ett gemensamt infoblock behöver du nu klicka på drop-down-menyn Webbplats och byta till Gemensamt material att dela. Bocka för det infoblock du vill använda.  

  Använd gemensamt material – så syns vi bättre på Google 

  Det är smartare att många redaktörer puffar till en gemensam webbsida inom domänen, än att redaktörerna skapar egna sidor med ett snarlikt innehåll, för då konkurrerar vi om uppmärksamheten på Google.  

  Om vi puffar till samma sida gör vi tvärtom så att svenskakyrkan.se som helhet visas syns högre upp i sökträffar på Google. ​

   

   

  Redaktör och innehållsansvarig
  Webbgruppen , Webbhjälp
  Uppdaterad
  2022-06-02
  X
  Dokumentid: 1299524- Webid: 129951 - Unitid: 2147483318