Dölj bild

Webbhjälp

Webben för framtiden - Checklista för flytten

Flytten till webben för framtiden underlättas om du har tänkt igenom processen. Använd gärna den här checklistan när du går igenom din flytt. Om du saknar något, kontakta kanslistöd så uppdaterar vi den här sidan!

Börja med grunderna

 • Försäkra dig om att alla som ska ha behörighet till administrationen för webben har det. Samma behörighet som idag kommer att fungera till flyttverktyget efter årsskiftet.
 • Besök din webbplats som om du själv hade anledning att gå dit i något syfte. Försök tänka som en användare av webbplatsen. Vad söker folk efter på din webbplats?
 • Prioritera att flytta det som är viktigast för dina användare.

Välj den flytt som passar dig och din webbplats bäst​

 • Vilken typ av flyttvariant kommer att vara lämpligast för dig? Du kan välja ett arbetssätt där du:
 1. börjar om med din webbplats och skapar enbart nya sidor i den nya miljön,
 2. väljer en webbplats med automatiskt sammanställt material,
 3. flyttar ditt material från den gamla till den nya webben.​

Här kan du läsa mer om alternativen >>

Skapa nytt på plats

Du kommer att kunna både flytta gammalt material och bygga nytt. Du behöver inte skapa nya sidor i det gamla för att kunna få med dem till det nya - skapa ditt nya material på plats istället.

För dig som kommer att flytta med material

 • Kasta. Redan nu bör du radera material som inte används eller behövs. Desto mindre du har att ta ställning till vid flytten desto smidigare blir den.
 • Packa. Genom att tänka igenom dina sidor, uppdatera så materialet är som du tycker det ska vara i den nya versionen av svenskakyrkan.se. Ligger rätt text på rätt plats? Är den uppdaterad? Du hittar massor av tips för dina sidor under redaktionella riktlinjer
 • Märk. Hur hänger olika typer av material ihop. Har du de ämnesområden du behöver? Är allt kopplat på bra sätt så du minskar handpåläggningen för listor som kan göras automatiskt.

Bra chans att städa webben

Se förändringen från en gammaldags generellt informationstung webbplats till en servicewebb som en möjlighet att städa. Genom att publicera mindre material blir det som finns på webben mer synligt och lättare att ta till sig. En bonus är att det blir lättare för dig som redaktör att hålla ordning också!

Läs gärna bloggposten om vad vi vet om våra besökare utifrån webbanalys baserat på statistik.

Sid- och nyhetsförberedelser

 • Flytta material från högerspalten
 1. Är det som ligger i högerspalten idag viktigt för användaren? Flytta det till mittspalten.
 2. Är det som ligger i högerspalten idag mindre viktigt för användaren eller gammalt? Fundera på att kasta bort det eller paketera om det för mittspalten istället.​
 • Kontrollera dina listor och bildspel
 1. Visar listorna det de ska visa? Om inte, kontrollera så att det som ska visas är märkt med rätt ämnesområden.​​
 2. Visar bildspelen det de ska visa? Ska bildspelet följa med till den nya webben eller är det gammalt och inte längre relevant? Kontrollera så bilderna är märkta med rätt ämnesområden och har rätt storlek (se bildförberedelser nedan).

​Bildförberedelser

 • Prioritera bland de bilder du använder på webbplatsen idag.
 1. Vilka bilder visas ingenstans och kan raderas direkt? Ta bort dem.
 2. Vilka bilder kommer du vilja fortsätta visa? Välj ut så många du vill.
 3. Av dessa, vilka bilder är extra viktiga och behövs i bästa möjliga storlek och form? Ladda upp nya versioner av dessa enligt de nya rekommendationerna för bilder som du kan läsa i FAQ:n under bildfrågor.
 4. Av de bilder du ska fortsätta visa, vilka av dessa kommer endast att visas i mindre storlek och kan flyttas med trots att de är upplagda enligt gamla rekommendationer? De här bilderna kan du flytta med som de är.
 • Personalbilder
 1. ​Grundtanken är att dina gamla personalbilder flyttas med till det nya, så om du vill använda de gamla bilderna är det bara att flytta med dem.
 2. Om du vill ladda upp nya personalbilder så ska de vara minst 640 pixlar breda och minst 640 pixlar höga. En bild i vanligt porträttformat är ungefär 850 pixlar hög när den är 640 pixlar bred.

Frågor och funderingar till kanslistöd

Ställ gärna frågor till kanslistöd, så kompletterar vi den här sidan.

Lycka till med din flytt!​

Redaktör och innehållsansvarig
khus\svkuwl,
Uppdaterad
2015-12-29 11:00
X
Dokumentid: 1260589- Webid: 129951 - Unitid: 2147483318