Skapa nytt blogginlägg i Gutenberg

I Gutenberg bygger du ett inlägg med hjälp av block. Ett block kan innehålla text, bilder, video, citat och andra delar av ditt inlägg. Här får du reda på grunderna i att använda Gutenberg.

Första steget är att logga in på din blogg. Sedan klickar du på "Skapa nytt" under menypunkten "Inlägg". Då öppnar sig Gutenberg och du får möjlighet att skriva ditt inlägg.

Här loggar du in på bloggportalen

Rubrik och ingress

Högst upp i Gutenberg har du två fält för rubrik och ingress.

Din rubrik bör beskriva vad inlägget handlar om eller vad du vill förmedla. Helst på en rad, men den kan vara längre också.

Ingressen är en sammanfattning av ditt inlägg. Du har 400 tecken på dig att förklara för dina läsare vad just det här inlägget handlar om. En trevlig utmaning och väl värt att lägga lite tid på.

Sätt ihop ditt inlägg med block

Under ingressen börjar ditt inlägg. Det första blocket finns redan på plats och är ett vanligt textblock. Det är bara att börja skriva i det.

När du trycker Enter för att få en radbrytning kommer Gutenberg att skapa ett nytt block åt dig. Det gör det enkelt för dig att flytta runt dina stycken i texten, och det är också enkelt att lägga in till exempel en bild eller ett citat i ditt inlägg.

Lägg till block och navigera

Uppe till vänster i bild ser du fem ikoner . De gör i tur och ordning:

1. Lägger till ett block av valfri sort längst ner i ditt inlägg. Du kan också lägga till block genom att trycka Enter när du redigerar ett block.
    2. Ångrar den senast genomförda åtgärden.
    3. Gör om den senast ångrade åtgärden.
    4. Visar din innehållsstruktur.
    5. Låter dig navigera mellan dina block. Du kan också klicka direkt på ett block för att redigera det.

Inställningar för inlägget

Det finns en rad inställningar som du kan göra för inlägget.

Status och synlighet

​Styr vilka som kan se ditt inlägg och när det publiceras.

Du kan också välja att fästa inlägget högst upp i din blogg, så det syns där även om du skriver andra inlägg efter det. Funktionen "Väntar på granskning" använder du om du vill att någon annan bloggare på din blogg ska läsa inlägget innan det publiceras.

Du kan också välja att skriva i någon annans namn om du har behörighet för det på bloggen.

Här finns också papperskorgen, om du vill slänga ditt inlägg.

Versioner av ditt inlägg

Mellan papperskorgen och permalänken hittar du versionerna av ditt inlägg. De sparas automatiskt så att du alltid ska kunna gå tillbaka till en tidigare version av ditt inlägg. Praktiskt när du håller på att skriva och testar olika formuleringar!​

Permalänk

Länken direkt till ditt inlägg. Observera att den kan vara olika innan och efter publicering. Använd alltid länken du får när du har publicerat inlägget.​

Kategorier och etiketter

Använd kategorier och etiketter för att kategorisera dina inlägg. Kategorier är större och mer abstrakta, etiketter mer specifika. De sistnämnda kan du också skapa spontant direkt i inlägget.

Du kan sedan sortera och visa inlägg enligt hur du har kategoriserat dem.​

Utvald bild

Bilden som visas i flödet på din bloggs startsida och när du delar inlägget i sociala medier. Den får gärna illustrera inläggets innehåll på ett tydligt sätt.

Om du vill att samma bild ska synas högst upp i ditt inlägg måste du lägga till den med hjälp av bildblocket.

​Om du vill att bilden ska synas ​i ditt inlägg

Lägg till ett bildblock genom att klicka på plustecknet eller göra ett Enter-slag efter ett annat block. Hitta bilden i ditt mediebibliotek eller genom att klistra in en länk till en bild på internet.

Om du vill att bilden ska synas i flödet av inlägg på din startsida och på bloggportalens startsida

Lägg till bilden som Utvald bild i högermenyn i redigeringsläget.

Om du vill att bilden ska synas när du delar inlägget i sociala medier

Lägg till bilden både som Utvald bild och högst upp i inlägget. Vi har märkt att olika sociala medier läser delningen på olika sätt. För att garantera att bilden syns är det bra om den är med på båda ställena.

Undvik att ha med text i bilden.

Utdrag

Utdraget är en mycket kort sammanfattning av ditt inlägg. Du kan utgå från ingressen, men se till att du bara har med det nödvändigaste här.

Utdraget visas när du till exempel bäddar in ditt inlägg på svenskakyrkan.se eller delar det i sociala medier.​ Det är därför viktigt att du skriver ett utdrag.

Foto: Svenska kyrkan

Ställ in om du vill tillåta kommentarer på ditt inlägg.

Du kan också tillåta så kallade "pingbacks" och "trackbacks". Förenklat är det två olika sorters "kommentarer på distans" som gör att du kan visa om någon har länkat till ditt inlägg från en annan blogg.

Mer om pingbacks och trackbacks hos greengeeks.com (på engelska)

Inställningar för enskilda block

Bredvid inställningarna för hela dokumentet kan du göra enskilda inställningar för varje block. De här inställningarna ser olika ut beroende på vilket block som är markerat. Prova att experimentera med dem så ser du vad som händer.

2020-02-05