Bildadministrationen

I bildadministrationen ser du alla bilder som kan infogas på din webbplats. Du själv ladda upp nya bilder, men du kan också välja att använda någon av alla del bilder som finns i Svenska kyrkans bildbank Ikon.

Du når bildadministrationen på två olika sätt, genom att

1. gå in via bilder i administrationens meny
    2. välja att infoga en bild på en sida.

Du kan använda båda vägarna för att redigera befintliga bilder, ladda upp nya och slänga bilder på din egen webbplats. Använd knappen "Ladda upp ny bild" och symbolerna skiftnyckel (redigera) och papperskorg (släng).

Växla mellan det nya och gamla utseendet

Bildadministrationen, i dess nya utseende, listar bilderna utifrån valda sökkriterier. Men den tidigare list-vy finns också kvar. Du växlar mellan den gamla och den nya administrationen med hjälp av en knapp högst upp till höger – bredvid "Ladda upp ny bild".

Bildadministrationen kommer ihåg ditt senaste val och har det som förval vid ditt nästa besök.

Foto: Skärmklipp

Sök bland bilderna

Innan du har gjort någon sökning eller filtrering ser du bilderna som finns på den valda webbplatsen. Du kan sedan leta bland bilderna genom att ange önskat ämnesområde. Det går också bra att söka efter bilder genom att ange namn, del av beskrivningen eller id-numret.

De bilder som är kopplade till webbplatsens fyra vanligaste ämnesområden visas per automatik precis under sökfälten. Du kan leta vidare bland bilder med ett visst ämnesområde genom att klicka på önskat ämnesområde.

Sortering av bilderna

Du kan välja mellan att visa bilderna i två olika storlekar, välj den visning som passar dig bäst. De bilder som visas vid en sökning eller filtrering kan sorteras på flera olika sätt. Väljer du de större bild-visningen (mosaik) ser du de ämnesområden som bilden är taggade med, och lite övrig information när du för musen över bilden. Från det större formatet kan du också direkt välja den bild du vill använda.

• Senast publicerade - fallande
    • Senast publicerande - stigande
    • Namn A-Ö
    • Namn Ö-A

Populära bilder

Valet ”Populära bilder” ändrar sorteringsordningen så att de bilder som lagts in på webbplatsen under de senaste månaderna visas först. Väljer du att visa även bilder från Ikon ser du även de bilder som infogats på andra webbplatser inom svenskakyrkan.se. Tanken är att du via populära bilder ska inspireras av bilder som dina redaktörskolleger har använt, och använda samma bild.

Bilder från Ikon

Från Svenska kyrkans bilddatabas Ikon kan du ladda hem bilder som är fria att använda på våra webbplatser. Genom att kryssa i rutan "Visa även bilder från Ikon" får du fram alla bilder i Ikon som det är fritt fram att använda inom alla områden på webben.

De bilder som kommer från Ikon är markerade med taggen "Ikon" i den nedre vänstra kanten.

Notera att det kan finnas ytterligare bilder i Ikon som får användas enligt vissa specifika förutsättningar. De bilderna måste ni även i fortsättningen ladda ned från Ikon och ladda upp som vanligt i administrationen.

Taggarna blir ämnesområden

När bilderna infogas blir de taggar som används i Ikon ämnesområden i administrationen. Du kan alltså söka och filtrera bilderna från bildbanken via taggar/ämnesområden.

Mer information om bilden

För att få mer information om en bild klickar du på bilden. Då öppnas bilden i ett större format och du ser all information som finns om bilden.

Liselotte Rogberg, Kommunikationsavdelningen
    2020-05-07