Begränsad åtkomst på intranätet

På intranätet kan du när du publicerar välja vem som kan se det som du publicerar. Gör du som redaktör inga val är sidan nåbar för alla via en direkt länk. Men den är inte sökbar via till exempel Google.

Svenska kyrkans intranät är främst till för Svenska kyrkans anställda, men många gånger har även förtroendevalda, ideellt engagerade och samarbetsparter nytta av att komma åt material på intanätet. Svenska kyrkans intranät är därför i grunden ett öppet intranät.

Det är dock möjligt att som redaktör begränsa spridningen av en sida, en fil eller en nyhet så att de som berörs kan se innehållet.

Nedan finns en förklaring av vilka begränsningar som går att göra.

Inställningarna görs under fliken "publiceringsalternativ" i formulären för standardsidor, nyheter, dokument, bilder och startsidor (1 i bilden nedan).

Foto: IKON

Intranätsanvändare

Väljer du att begränsa åtkomsten blir det förvalda alternativet att begränsa till "Intranätsanvändare" (2 i bilden ovan).

Med "intranätsanvändare" menas:
    - Användare som har inloggning på intranätet.

- Användare som sitter på en enhet med uppkoppling mot kyrknätet.
    Det vill säga de flesta datorer och mobila enheter på Svenska kyrkans kanslier runtom i landet samt användare som är uppkopplade mot kyrknätet med VPN-dosa.

Detta betyder att användare som inte är inloggade och som sitter på en dator utan kyrknätsuppkoppling inte kommer innehållet.

Begränsa till en viss organisatorisk enhet

Du kan välja att enbart en viss organisatorisk enhet kan komma åt innehållet. Om du publicerar på en församlings intranät så kan du välja att alla inom ditt stift eller alla inom samma samfällighet kan komma åt sidan, du kan också göra det möjligt för alla underliggande enheter att se innehållet.

Startsidan

Startsidan kan bara begränsas till "intranätsanvändare", eller inte begränsas alls.

Exempel

I det här exemplet är det en sida som publiceras på Stockholms stifts intranät. Redaktören har valt att begränsa åtkomsten till Stockholm stift, som du ser är kryssrutan "Samt underliggande enheter" även ikryssad, det innebär att församlingar och samfälligheter inom Stockholms stift kan se sidan. Hade redaktören kryssat ur den hade enbart anställda på Stockholms stift kunnat se sidan.

En redaktör i Stockholms stift ska publicera en nyhet som bara är intressant för församlingarna i stiftet. Redaktören väljer att begränsa åtkomsten till Stockholms stift, och låter kryssrutan "Samt underliggande enheter" vara ikryssad. Det innebär att alla som har behörighet till i församlingar och pastorat inom Stockholms stift kan se nyheten i nyhetslistningar samt läsa den.

Webbgruppen , Webbhjälp
    2021-01-11