Motionsled blev pilgrimsled

Kan pilgrimstemat – att livet är en inre och yttre vandring - fungera som en tolkningsram för hela församlingsarbetet? - Ja, varför inte? Svarar Per Schmidt som är kyrkoherde i Grythyttans församling, Västerås stift. Han menar att pilgrimstemat omfattar de frågor som är mest centrala i en människas liv: ”Vart är jag på väg?”, ”Vad är målet för min längtan” och ”Vad står min längtan för?”. - Det är djupt andliga frågor som passar som utgångspunkt för vilken gudstjänst eller andakt som helst.

Per Schmidt kom för snart två år sedan till Grythyttan från Torsby i norra Värmland… och det var där som pilgrimsintresset väcktes. Det går en pilgrimsled till Trondheim genom Fryksdalen, rakt igenom Vitsand där Per arbetade. Tillsammans med hembygdsföreningen och en intresserad arkeolog undersökte man hur pilgrimerna gått och vart pilgrimskyrkorna legat.
    - Vanligtvis ligger pilgrimskyrkorna med cirka två mils mellanrum, men i Vitsand fanns det konstigt nog ingen kyrka. När vi undersökte detta i gamla dokument från 1800-talet upptäckte vi att det däremot hade legat en ”själastuga” för pilgrimer i Vitsand.  Det var ett spännande upptäcktsarbete som vi gjorde tillsammans i församlingen och det var i samband med detta som mitt intresse för pilgrimsvandringar satte fart, berättar Per.

Vad är det då med ”pilgrimeriet” som väcker sådant intresse hos församlingsbor, hembygdsfolk och vanliga vandrare? Per tycker sig se ett stort intresse för hembygden och för kristna andliga traditioner. Å andra sidan finns det församlingsbor som är relativt ointresserade av att vara i kyrkan, men som gärna vandrar, mediterar och firar gudstjänst i naturen. Församlingens pilgrimsvandring blir en mötesplats för både djupt troende och andliga sökare… samt deras vänner och anhöriga som också kan tänka sig att följa med och ta en ”promenad” i skogen.
    -  Jag tror att längtan efter att pilgrimsvandra till viss del kommer ur en nyfikenhet: ”Vad finns bortom vägkröken?”. Under medeltiden var pilgrimslederna en sorts mötesplats för andlig turism med troende från hela Europa. I dag väcks samma nyfikenhet kring vad vi kan möta bortom vägkröken och inom oss själva.

Per är den förste att ta på sig vandringskängorna när det är dags. Han tycker om den fria formen och öppenheten med andakt och gudstjänst i naturen. Vandringstemat anser han fungerar i alla sammanhang: det långsamma vandrandet, samtalen och reflektionerna blir en meningsfull ram kring gudstjänsten.
    - Gudstjänsten blir en mer aktiv handling när man också rent konkret vandrar mot målet; möte med Gud, sina medvandrare och skapelsen.

Lena Bergquist

2019-07-05