Kort presentation av leder

Intresset för att pilgrimsvandra är stort i Sverige och övriga Europa.

En traditionell pilgrimsled brukar följa vägen där ett helgon vandrat, som till exempel Romboledens Kung Olof Haraldsson som helgonförklarades efter sin död.

När missnöjet med Kung Olof Haraldsson växte tvingades han fly från Trondheim. Det berättas att han tog vägen som idag kallas Romboleden ner till Köping. Där fick han låna båtar som tog honom över till Novgorod i Ryssland. Där stannade han några år och mobiliserade kraft för att återvända och erövra Norge. Återtåget gick över Selånger och det som idag kallas för sankt Olovsleden. I Stiklestad, ca 10 mil utanför Trondheim skedde det slutgiltiga slaget och Olof Håkansson blev dödad. Året därpå 1031 blev han helgonförklarad som sankt Olof.
    I dag är Nidarosdomen med S:t Olofs grav i Trondheim ett välbesökt mål och vallfartsort för många pilgrimer i Norden och övriga Europa.

Led passerar elva kloster

Ett annat exempel på en historiskt intressant led är Klosterleden till Vadstena där man går förbi fem klostertraditioner med elva kloster efter vägen. Men en pilgrimsvandring behöver inte gå efter en helgonled eller vara historiskt förankrad, vilken väg som helst kan ta oss mot nya upplevelser och mål. Ett bra exempel är Dag Hammarskjölds led i nationalparken Abisko, en ny pilgrimsled som invigdes i sin helhet år 2005.

Låter det okända öppna sig

Ordet pilgrim kommer från latinets peregrinus som betyder främling; du ger dig av från det hemvanda, både vad gäller inre och yttre identitet, och låter det okända öppna sig framför dina fötter. Du får ta emot nya erfarenheter, möten och insikter, ensam eller tillsammans med andra. För en del av oss är främlingskapet inte självvalt – de ofrivilliga pilgrimerna i världen flyr från våld och miljöförstöring till trygghet och en ny syn på sig själva och världen. Som främlingar på väg måste vi släppa den invandra tryggheten och bäras av tillit till att vi kommer att möta kärlek och omsorg på vägen, eller med andra ord det som många av oss kallar Gud.

Olika drivkrafter
    Vilka väljer då att i dag kalla sig pilgrimer? Många är historiskt intresserade av medeltidens helgon och vandrar i deras fotspår, andra gör det för att deras tro innefattar vallfärder eller pilgrimsvandringar till heliga platser. Vissa söker efter ett tillfälligt avbrott i ett hektiskt stadsliv eller efter en ny mer hållbar livsstil; att pilgrimsvandra är ett miljövänligt och klimatsmart sätt att ta sig fram. En del av oss vill vandra i grupp, samtala och reflektera under någon vecka varje sommar. Andra går för sig själva under flera månader på väg mot Trondheim eller reser ner till Spanien för att följa S:t Jakobs led, Santiago de Compostela. Gemensamt för alla dessa olika pilgrimsvandrare är det inre och yttre målet… vilka inre och yttre mål har du?
    Lena Bergquist

2021-09-20