Din sökning gav 0 träffar

  Ett fel uppstod.
  Dölj bild

  Verksamhet

  Funkisteologi

  Att vara skapad till Guds avbild och att söka denna gudomliga avbild i varje människas liv är ett uppdrag och ansvar för varje kristen. Här hittar du material från "Gåvan att finnas till", att använda i ditt arbete med tillgänglighet.

   

  Tillsammans med Sveriges kristna råd och dess arbetsgrupp Kyrka funktionshinder har Svenska kyrkan tagit fram en  broschyr

  Broschyr att kopiera

  Denna ger en introduktion till den viktiga skriften Gåvan att finnas till. Om kyrkan och funktionshinder (SKRs skriftserie nr 23 som finns att ladda ner här:

  Gåvan att finnas till

  Detta är en skrift som är brett antagen inom Kyrkornas Världsråd och översatt till svenska. I skriften ges fördjupande teologisk reflektion. Med tydliga frågeställningar och texter kring hur kyrkan kan vara för alla, ger broschyren inspiration och hjälp till samtal och reflektion. Tillsammans kan vi öka tillgänglighet och respekt för alla människors okränkbara värde.

  Nedan följer några tankar och utdrag ur materialet:

  Skapelsen är ett uttryck för Guds kärlek och den teologiska motiveringen för att hålla fast vid livets värde finns i det skapelsegivna. I Gud finns mångfald men inte separation. Den kristna tron bejakar livets värde oavsett tillstånd eller livsvillkor. Att vara sedd och upprättad i relation till Skaparen är en pågående livsprocess. Att fokusera på personen i stället för den nedsatta funktionen ger oss möjlighet att uppfatta att alla människor har färdigheter och gåvor som gör att man kan svara mot sina livsomständigheter, oavsett vilka villkor man lever med. Att skapa möjligheter där man kan berätta sin egen historia är det rätta sättet att redogöra för vad man kan göra och inte låta andra identifiera någon utifrån det man inte kan göra.   

  Livets värde grundar sig inte på kvaliteter, förmåga eller färdigheter utan gåvan att finnas till.

   

  Redaktör
  Anna Hellström, Kommunikationsavdelningen
  Innehållsansvarig
  Elna Wahlgren Lundqvist, Verksamhet
  Uppdaterad
  2022-01-11
  X
  Dokumentid: 1563643- Webid: 1440083 - Unitid: 2147483617