Din sökning gav 0 träffar

  Ett fel uppstod.
  Dölj bild

  Verksamhet

  Det är lätt att planera en pilgrimsvandring i församlingen

  Det är inte svårt att planera en pilgrimsvandring i församlingen. Du kan välja att gå på en nygjord kyrkväg, i ett närliggande naturreservat eller på en gammal pilgrimsled.

  Gudstjänst och andakt
  Många pilgrimsvandringar omfattar både vandring under samtal och tystnad. Vandringen startar och slutar ofta med en sändningsmässa-gudstjänst, under vägen erbjuds andakter och meditationer med något att reflektera över under tyst vandring eller tillsammans i grupp.  Det är vanligt att man sjunger en psalm eller sång som passar situationen och den målgrupp som är med på vandringen. Många pilgrimsvandrare uppskattar både tid för reflektion och utrymme för att samtal.

  Kläder, matsäck och andra viktiga grejer…

  Kläder

  Lager på lager-modellen är bra eftersom man då blir mer flexibel och snabbt kan reglera värme och kyla. Välj gärna en jacka med huva eller/och ta med mössa eller hatt mot regn, kyla och blåst. Ett bra regnställ fungerar både mot regn, vind och som skalplagg mot kyla. Under ytterlagret behövs ett mellanlager av vanliga kläder och eventuellt ett underställ.  A och O är skor eller kängor som tål väta och inte ger skavsår. Prova kängorna under minst en långpromenad innan du ger dig ut på längre vandringar. Två lager strumpor hindrar skavsår. Trycker kängorna någonstans så kan det vara idé att förebygga med plåster eller tejp. Ta gärna med extra strumpor och även vantar, det kan bli kyligt även under sommarkvällar. Ta gärna med extra skor eller påsar om du behöver vada över en å eller fors.
  Matsäck
  Överst på listan kommer en vattenflaska, komplettera med thé och kaffe. Vissa råvaror är redan förpackade i sitt eget skal och lämpar sig därför utmärkt som färdkost: apelsin, äpple, banan och kokta ägg. Smörgåsar är lätta att packa, men om man vandrar flera dagar kan det kännas bra med variation.  Ta gärna med en termos med soppa eller en mattermos med kokta korvar (finns även vegetariska) att lägga i bröd. Pastasallad kan göras så att den passar för alla olika smaker (grönsaker, räkor eller kött) och ger bra med energi.  Tänk tallriksmodellen: kolhydrater, protein och fett.  Ta gärna med något som är fett och sött, att ha i fickan för att få extra energi: russin, choklad och nötter. Saltade jordnötter är bra när det är varmt och man behöver extra tillskott av salt.
  Andra viktiga grejer…
  Vad vi tycker är viktigt att ta med är naturligtvis olika för var och en av oss. Vissa har med sig nästan ingenting och andra har med sig nästan allting. Du bör anpassa det utifrån hur mycket du orkar och vill bära. Här kommer en checklista över saker att ta med: vandringsstav, kompass, karta, mobil, GPS, ficklampa, skavsårsplåster, tablett med salicylsyra – dämpar insektsbett (fukta tabletten och gnid mot till exempel ett getingstick), stödbandage till vrickade fötter, toalettpapper, skrivblock, penna, kamera, batterier och kikare.
  Ska du sova ute behöver du även tält (vindskydd), sovsäck, handduk, toalettartiklar, kokkärl, underställ att sova i och flera flaskor med vatten om det inte finns tillgängligt på platsen.

   

  Varför har du en miniväska med dig?
  Tomas Wettermark, pilgrimspräst, Linköpings stift, Pilgrimscentrum i Vadstena.
  -För att inte få skavsår bör man ha riktigt bra vandrarskor och strumpor. Jag har ett par lätta GoreTex- skor som klarar regn, lera och vattenpölar. Strumporna är vadderade med flossad insida. Om jag går under flera dagar har jag med mig en fotsalva som jag smörjer in fötterna med på kvällarna.  Jag har alltid med mig en regnponcho,  den täcker även ryggsäcken. Ponchon använder jag också som sittunderlag och som vindskydd. På huvudet har jag hatt, mot sol, vind och regn. Jag väljer byxor som torkar fort och underkläder som andas, ingenting i bomull, utan syntet, det fungerar bäst för mig
  - Jag har alltid med mig en miniväska där jag packar sådant jag behöver komma åt snabbt, bland annat en karta över leden och en mobiltelefon.Jag är noga med ryggsäcken, den ska sitta perfekt över axlarna och ha ett avbärarbälte som avlastar rygg och axlar.

  Vad har du på dig när du vandrar? Och vad gör du under pauserna?
  Lena Runius, pilgrim från Bagarmossen och styrelsemedlem i stiftelsen ”Pilgrim i Sverige”.
  - Jag är noga med bra skor förstås. Jag använder ett par väl ”ingådda” vandrarkängor i GoreTex som klarar fukt och väta. I mina kängor har jag två par ullstrumpor, att ha två lager strumpor förebygger skavsår. Jag har bara en regnjacka med mig, den fungerar bra både när det regnar och blåser. Underst har jag ett silkesunderställ och sedan ullfrotté på det. Jag använder tunna bomullsbyxor, om det blåser eller regnar tar jag på mig regnbyxorna. Pilgrimshatt mot sol och regn är också bra att ha. Jag har vandrat under flera veckor med ett fåtal plagg, ryggsäcken blir lättare på så sätt, det gäller bara att hitta ställen att tvätta på.
  Vad brukar du göra under pauser?
  - Under pausen läser jag ofta en andlig bok, till exempel Lilla Pilgrimsboken. Jag har också med mig en anteckningsbok ifall jag kommer på något viktigt, och undersöker gärna var jag är på kartan och vart jag ska.

   

   

   

   

   

   

  Redaktör och innehållsansvarig
  Ann-Mari Lundholm, Kommunikationsavdelningen
  Uppdaterad
  2019-07-05
  X
  Dokumentid: 46341- Webid: 1440083 - Unitid: 2147483617