Din sökning gav 0 träffar

  Ett fel uppstod.
  Dölj bild

  Växjö stift

  Ukraina

  Tillsammans står vi enade i medmänsklighet och solidaritet, när människor drabbas av kriget.

  Svenska kyrkan hjälper till med humanitärt stöd i Ukraina och i länderna runt omkring genom Act Svenska kyrkans lokala partner. Vi samarbetar internationellt, nationellt och lokalt med andra hjälporganisationer och står upp för människors lika värde.

  I många församlingar görs anpassningar för att möta människors behov, när vi står inför det som väntas bli den värsta flyktingkrisen på decennier. Samtidigt behöver vi planera för långsiktig uthållighet och minskad sårbarhet. Och motverka påverkan som vill undergräva våra värderingar, skapa misstänksamhet och splittring 

   

  Råd till dig som vill hjälpa till:

  Tänk på

  · att i kontakten med flyende från Ukraina genast ta reda på om de behöver samhällsstöd och i så fall se till att de omgående registrerar sig hos Migrationsverket för massflyktsdirektivet. Om de mot förmodan är bara turister ska de förstås inte göra det, men då kan de heller inte vara säkra på att få stöd från vare sig Migrationsverket eller kommunerna under den begränsade tid de får vistas i Sverige. Migrationsverket har just nu få platser och långa köer, men de skalar upp detta så snart de kan. Registrering sker sig vid några av Migrationsverkets kontor och de närmste för vårt stift är Växjö, Göteborg och Malmö. OBS: Nu har Migrationsverket också öppnat möjlighet att registrera sig via webben! Följ länken här.

  · att få svar på om de flyende är vaccinerade mot covid19. Endast ca 35% lär vara det och svensk sjukvård erbjuder fri vaccinering, vilket de givetvis för allas skull ska nyttja.

  · att hålla ett öga på om det anländer något ensamkommande barn. Det vet vi sker och de löper en risk att plockas upp och "försvinna". Vid kontakt med ensamkommande barn ska genast kommunens socialtjänst kontaktas.

  ·  att vi uppmanar till insatser, men vädjar om att stöd som ska till Ukraina sker genom ACT Svenska kyrkan, eller andra stora aktörer, istället för med egna hjälpsändningar. Agera så mycket som möjligt i dialog med myndigheter istället för på egen hand.

  · att den privatperson som vill erbjuda boenden kontaktar sin kommun och meddelar sina boendeerbjudanden, så att de kan samordna och ha kommunikationen med Migrationsverket om kraven som behöver uppfyllas. I Kronobergs län har Länsstyrelsen tagit på sig ett ansvar att samordna hjälpinsatser Kronoberg Tillsammans
  I Jönköpings kommun samordnas insatserna här: Så kan du hjälpa till

  Den församling som har förläggningsmöjlighet kontaktar Migrationsverket, som upphandlar boenden.

  ·  att den som kommer till Sverige med ett husdjur ska besöka veterinär, så att vi upprätthåller kontroll på rabies och andra sjukdomar. Besöket för kontroll betalas av staten.

  Särskilt utsatta grupper

  Information kvinnovåld Ukraina
  Så möter vi barn
  HBTQI+
  Information till döva flykitingar
  Information om människohandel
  Inspelning Svenska kyrkans lunchseminarium om exploatering och människohandel 

   

  Viktiga länkar: 

  Svenska kyrkans samlade information:
  https://internwww.svenskakyrkan.se/Aktuellt/ukraina  

  Svenska kyrkans Facebookgrupp Support Migration:
  https://www.facebook.com/groups/SupportmigrationSvk/  

  Samlad information från svenska myndigheter:
  https://www.krisinformation.se/

  Juridisk kompetens genom Asylrättscentrum:
  https://sweref.org/vanliga-fragor-om-massflyktsdirektivet-och-att-soka-asyl-fran-ukraina/
  Genom avtal erbjuds gratis migrationsrättslig rådgivning, genom direkt kontakt mejlledes: samarbete@sweref.org​

  Facebookgruppen Migration Växjö stift: https://www.facebook.com/groups/1048860401979954/​

  Svenska kyrkans vägledning för flyktingboenden: Klicka här

  Jag har frågor, vem ska jag kontakta?

  Du som inte idag är medarbetare i en församling men som vill bidra till Svenska kyrkans arbete för flyktingar ska vända dig direkt till din församling. Om du är medarbetare i församling i Växjö stift kan du om det gäller migrationsfrågor vända dig till migrationshandläggare Jonas Löhnn och om det gäller kyrklig beredskap mer allmänt vända dig till krisberedskapshandläggare Erik Keijser. Båda går att nå via funktionsbrevlådan vaxjostift.ukraina@svenskakyrkan.se .

  Redaktör och innehållsansvarig
  Sara Peterson, Växjö stift
  Uppdaterad
  2022-04-28
  X
  Dokumentid: 1579513- Webid: 29144 - Unitid: 7