Tillsammans för Sverige

DIGITALT MINISEMINARIUM 20/5 KL 12.45-13.30

OM TILLSAMMANS FÖR SVERIGE

Varje människa har sin berättelse och det är bara du som kan berätta din. Detta seminarium är för dig som vill ge din församling nya verktyg. Vill du vara med och skapa en framtid som präglas av respektfulla samtal i ett mångkulturellt samhälle? Har du ungdomar i din församling, din omgivning som vill vara med?

Tillsammans med Fryshuset i Stockholm vill vi i Växjö stift rusta ungdomar i samtalsmetodik med religionen som ett redskap för fred. ”Tillsammans för Sverige” är ett projekt inom Fryshuset Stockholm. Syftet med projektet är att motverka främlingsfientlighet, rasism och extremism.

I detta pass möter du projektledarna Carina Samuelsson och Aina Hantoft. Men framför allt möter du tidigare deltagare som nu utbildar andra unga. Hör deras berättelser och prova metodiken.

Ha gärna papper och penna tillgängligt vid passet! Info och länk till mötet finns på sidan Digitala miniseminarier.

Foto: Gustaf Hellsing

Skapad:2021-01-21 15:26:00

Vill du veta mer, bli inspirerad eller få svar på dina frågor? I vår kan du delta i pass kring vitt skilda teman, alla ca 45 min. Passen är gratis och öppna för alla intresserade (oavsett stift). Välj ett pass eller delta i flera! Sidan uppdateras löpande!

Läs mer om Digitala miniseminarier

Syftet med Tillsammans för Sverige

Främst har verksamheten varit ett integrationsprojekt som ska stärka unga vuxna i sin story, sitt uttryck och vidare se att vi är mer lika varandra än olika. Att skapa forum för att prata med varandra och inte om varandra. Efter hand har motivet också fått ett utökat fokus på den interreligiösa sidan av arbetet och samtidigt vara ett verktyg för stärkt social sammanhållning. Syftet är att visa hur religion kan vara en väg till integration och en växtkraft för unga vuxna i arbetet för fred och förståelse.

Vi vill skapa dialog mellan unga med olika religiösa och kulturella bakgrunder för att motverka polarisering. Genom utbildning, föreläsningar och workshops vill vi visa att tro kan vara en väg till integration och en växtkraft för unga i arbetet för fred och förståelse.

Tillsammans för Sverige arbetar med olika metoder och modeller som riktar sig till så väl lärare som till elever. Genom att lyfta fram de ungas erfarenheter av att få skola, vardag och livsåskådning att gå ihop lyfter de fram att religion inte bara är faktabaserad kunskap, ett ämne som ingår i skolans undervisning. Utan också något som kan vara en drivkraft för att få ett mer inkluderat samhällsklimat.

Många unga beskriver att de känner att de måste stå till svars för saker som sker i religionens namn, eller att andra ofta avfärdar religion som något som bara skapar våld och konflikter. I Tillsammans för Sverige försöker vi lyfta fram ungas erfarenheter av hur det är att växa upp med exempelvis muslimsk, hinduisk, kristen, judisk eller humanistisk bakgrund i Sverige idag. Hur utövar man sin religion och kultur i vardagen? Vilka fördomar möter man? Vad händer när man umgås med andra av annan livsåskådning/religiös övertygelse med olika kulturer?

Tillsammans för Sverige kan bidra till:

• stärkta ungdomar som kan berätta om sin tro och utvecklas i sin tro
    • ambassadörer som kan leda utbildning kring integration och bidra till ökad förståelse
    • att Svenska kyrkan aktivt bidrar till religionsdialog och kan vara en aktiv aktör mot rasism och främlingsfientlighet

Ambitionen är att genomföra möten med skolelever och ungdomar, för att bidra till förbättrad integration och möten över religionsgränser. På lång sikt är målet att Tillsammans för Sverige ska genomsyra Växjö stifts arbete och vara en naturlig del av verksamheten.

För mer information kontakta: Carina Samuelsson, 0470- 70 48 27

Röster från unga som finns i projektet hittar du på externwebben.

Ellen Ekström, Växjö stift
    2021-05-21