Din sökning gav 0 träffar

  Ett fel uppstod.
  Dölj bild

  Växjö stift

  Symboljakten sommaren 2022

  För tredje året i rad erbjuder Växjö stift församlingar och pastorat att delta i Symboljakten.

  Finns det i din kyrka eller på din kyrkogård en duva eller fisk som gömmer sig någonstans? Symbolerna kanske kan hittas i måleri eller i något föremål i kyrkan eller på kyrkogården. 

  Syftet med symboljakten är att uppmuntra till besök i kyrkan och på kyrkogården men framförallt till att verkligen titta och upptäcka nya detaljer genom att leta efter duvor och fiskar i kyrkans rika symbolvärld. 

  Besökarens belöning är symboler i olika färger som samlas i en nyckelring. I år finns duvorna och fiskarna i vardera tre olika färger. Kanske har ni även kvar draksymboler från tidigare år så använd gärna material från tidigare år. 

  Vilken symbol finns i respektive kyrka?

  Här ser du i vilka kyrkor de olika symbolerna finns

  Nyckelring  

  De kyrkor som anmält sig till symboljakten får samlarsymboler i form av fiskar eller duvor men också nyckelringar med texten Alltid tillsammans att fästa dem i. 

  Målarhäften att skriva ut

  Det finns målarhäften med föremål från stiftets kyrkor i tre olika utföranden kopplade till symboljakten. Ni skriver själva ut det antal ni vill, som ett häfte i sin helhet i A4 eller A5 eller som enstaka sidor. Ett tips är att skriva ut duvformen eller fisken på ett lite tjockare papper i olika storlekar så att de går att klippa ut och hänga upp i ett snöre. Varför inte erbjuda ett ”träd” i er kyrka där duvorna och fiskarna kan hängas upp.   

  Här finns ett målarhäfte med motiv av drakar och odjur att skriva ut.

  Här finns ett målarhäfte med duvor och andra fåglar

  Här finns ett målarhäfte med fiskar ​

  Här finns ett infoblad att skriva ut​ och lägga i kyrkan.

  Här finns en affisch att skriva ut och hänga upp. 

  Här finns sigillet för fri användning

  Det går bra att använda sigillet för symboljakten på en egen utformad affisch.     

  Hashtagen #symboljakt går fint att använda för publicering i sociala medier 

  ​Några förslag på olika sätt för genomförande:

  Några förslag på olika sätt för genomförande: Grundformen för aktiviteten är att det finns en affisch uppsatt utanför kyrkan där det framgår att ni deltar i symboljakten. Förslagsvis använder ni bokbordet för att placera informationsblad om vad symboljakten är för något, hur aktiviteten är tänkt att genomföras hos er och en förklaring för vad er valda symbol står för. Här kan också målarhäftena placeras tillsammans med nyckelringar.  

  Ett upplägg på aktiviteten är att besökaren går runt och tittar på egen hand i kyrkan och kyrkogården. Samlarsymbolerna finns i en skål på lämplig plats i kyrkan, gärna i närheten av den symbol som ni har valt.    

  Ett annat upplägg är att besökaren får mer ledning i sitt letande efter symbolen genom att gå en förutbestämd runda i kyrkan. Det kan exempelvis utformas som en skattjakt med stationer som har ledtrådar eller mysterier som ska lösas och som leder till nästa station och så vidare. Vid slutet finns samlarsymbolerna som belöning.  En variant av skattjakten är att aktiviteten istället utformas som en frågerunda/informationsrunda där besökaren får gå runt i kyrkan och antingen svara på frågor eller kanske läsa om kyrkans historia. Vid sista stationen, i mål, hittar besökaren samlarsymbolen.    

  Några frågor att fundera över inför er Symboljakt 

  • Är det lätt eller svårt att hitta symbolen hos er?
  • Vill ni att besökaren ska leta på egen hand eller ska det ske organiserat? 
  • Hur får besökaren samlarsymbolen?
  • Var hittas samlarsymbolen? Kanske hittas den vid ”målet”, i närheten av kyrkans riktiga symbol.   

  Information till besökarna

  I sommarkyrkofoldern Vägen till kyrkrike är alla kyrkor som ingår i Symboljakten märkta med aktivitetens sigill. I foldern finns också en generell text som berättar om Symboljakten men i och med att alla genomför den på olika sätt kan det vara bra om Ni formulerar ett material som finns i kyrkan där besökaren kan läsa om hur upplägget är hos er.  

  Vi hoppas att ni tycker att Symboljakten är en rolig idé och att den kan få stort eller litet utrymme hos er. Det är fantasin som sätter gränserna!

   

  Material på andra språk:

  Tyska:

  Der Fisch als Symbol, word
  Der Fisch als Symbol, pdf
  Affisch, word
  Affish, pdf
  Flyer, word
  Flyer, pdf

  Engelska:

  Affisch engelska word
  Affisch engelska pdf
  Fisken som symbol, engelska word
  ​Fisken som symbol, engelska pdf
  Här kan du gå på symboljakt, engelska word
  Här kan du gå på symboljakt, engelska pdf

   

   

  Redaktör
  Sara Peterson, Växjö stift
  Innehållsansvarig
  Maria Brynielsson, Växjö stift
  Uppdaterad
  2022-06-28
  X
  Dokumentid: 1574814- Webid: 29144 - Unitid: 7