Svenska Kyrkans Unga

Foto: Jakob Wikström

Svenska Kyrkans Unga är en demokratisk rörelse av barn och ungdomar i Svenska kyrkan. Vi vill med Kristus i centrum och med dopet som grund verka i hela Guds skapelse och vara en gemenskap i församlingen där vi får växa i tro och ansvar.

Svenska Kyrkans Unga är en öppen gemenskap av unga människor som vill upptäcka och dela kristen tro. Det är en barn- och ungdomsrörelse som välkomnar medlemmar i åldrarna 0-30 år. Är du äldre kan du bli vuxenmedlem eller stödmedlem.

Hos Svenska Kyrkans Unga är gemenskapen viktig. En gemenskap där man får vara sig själv, troende eller inte. Det är viktigt att alla unga människor får träffas för att diskutera och fundera tillsammans på Gud och livet. Unga människor kan och vill. Därför vill Svenska Kyrkans Unga vara en ung röst för att forma och påverka vår kyrka och samhället.

Svenska Kyrkans Unga bildades år 1993. Organisationen var en hopslagning av organisationerna Kyrkans Ungdom och Ansgarsförbundet. Svenska Kyrkans Unga består idag av 13 olika distrikt och omkring 450 lokalavdelningar. Av de här lokalavdelningarna ligger 31 st i vårt distrikt, Växjö distrikt. Förbundets uppgift är att hålla ihop organisationen som helhet. Distriktens uppgift handlar mycket mer om att göra något för medlemmarna där det behövs en liten större ekonomi än lokalavdelningarna har. Ett exempel på detta är läger, t ex vårt minior- och juniorläger och Vintermötet. Lokalavdelningarnas uppgift är att ta hand om den vardagliga kontakten med medlemmen. Det är här de flesta träffas, kanske omkring en gång i veckan. Det är lokalavdelningarna som i slutändan är dem som lockar flest medlemmar, men utan lägren distrikten ordnar och det stöd förbundet ger skulle det aldrig gå. Alla behövs för att skapa Svenska Kyrkans Unga.

Vill du starta en lokalavdelning? Veta mer om vilken verksamhet som är på gång?

Kontakta stiftskonsulent Jakob Wikström eller ordförande Ellinor Strid.

Läs mer om Svenska Kyrkans Unga i Växjö stift på:

Svenska Kyrkans Ungas Facebooksida

Svenska Kyrkans Ungas instagramkonto

Svenska kyrkan och Svenska Kyrkans Unga vill erbjuda trygga och säkra miljöer för barn och unga som vistas i våra verksamheter. Du som är anställd, ideell eller förtroendevald, kan därför gå den webbaserade utbildningen Trygga Möten utan kostnad.

Jakob Wikström, Växjö stift
    2019-10-25