Stiftsorganisation

Stiftets grundläggande uppgift är att främja och ha tillsyn över församlingarna och deras grundläggande uppdrag som är att människor ska komma till tro på Kristus och leva i tro, en kristen gemenskap skapas och fördjupas, Guds rike utbredas och skapelsen återupprättas.

Detta uppdrag är stiftets mission och tar sig uttryck i gudstjänstliv, undervisning och diakoni. Stiftet har även till uppgift att förvalta prästlönetillgångar som omfattar skog, jord och fonder.

Växjö stifts organisation

Klicka på bilden för att få i större format.

Varje stift i Svenska kyrkan har ett stiftsfullmäktige, vars ledamöter väljs i kyrkovalet som äger rum vart fjärde år. Senaste valet var 2017. Stiftsfullmäktige är det högsta beslutande organet. I stiftet finns en stiftsstyrelse, som är stiftsfullmäktiges beredande och verkställande organ, samt ett domkapitel och en egendomsnämnd.

Stiftsfullmäktige
    Stiftsfullmäktiges uppdrag är att besluta i större ärenden såsom mål och riktlinjer för verksamhet, budget, kyrkoavgift och andra ekonomiska frågor. Till fullmäktiges uppgift hör även att besluta om verksamhetsformer, nämndernas organisation och val av revisorer.

Stiftsstyrelse
    Stiftsstyrelsens uppdrag är att främja församlingslivet i stiftet och verka för dess utveckling. Styrelsen leder och samordnar stiftets förvaltning och har tillsyn över nämndernas verksamhet. Frågor som kan inverka på den ekonomiska ställningen hör även de till uppdraget. Stiftsstyrelsen har också till uppgift att bereda eller yttra sig i ärenden som ska handläggas av stiftsfullmäktige, och verkställa de beslut som tas i fullmäktige om inte uppdraget getts till någon annan.

Domkapitel
    Domkapitlet är tillsynsorgan med uppgift att fastställa församlingsinstruktioner, yttra sig vid tillsättning av präst- och diakontjänster samt pröva överklaganden från församlingar och samfälligheter.

Egendomsnämnd
    Egendomsnämnden förvaltar prästlöneförmögenheten i Växjö stift, som består av jord, skog och fond.

Sara Peterson, Växjö stift
    2018-06-13