Anmälan till sommarkyrka 2021

Foto: Sara Peterson

Sommarkyrkobroschyren ”Vägen till Kyrkrike” tas fram av Växjö stiftskansli. Det är gratis att medverka.

Välkomna att anmäla er sommaröppna kyrka till Växjö stifts uppskattade broschyr Vägen till kyrkrike!

I broschyren ”Vägen till kyrkrike 2021” presenterar Växjö stift kostnadsfritt de kyrkor som valt att anmäla att man håller kyrkdörren extraöppen under sommarmånaderna. Kyrkorna måste inte nödvändigtvis ha några aktiviteter utan det räcker att de är öppna för allmänheten.

Vi presenterar även pilgrimsleder och reservat i stiftet.

Anmälan senast 29 mars

För att medverka gäller anmälan till Växjö stift senast den 29 mars och vårt enda krav är att kyrkan håller öppet varje veckodag under minst en sammanhängande vecka under perioden 1 juni–31 augusti.

Ett speciellt år, men kyrkorna är öppna!

Förra sommaren fick många tänka om pga Covid-19 och så kommer det även att bli i år. Vi hoppas att kyrkorna hålls öppna för besök och att vi kan fokusera på upplevelsen och upptäckandet nu när fika och konserter kan vara svårt att ordna. Uppmana gärna besökare att upptäcka kyrkan på egen hand och kanske ordna med vandringar eller uppgifter att lösa på egen hand. En öppen kyrka är viktig i dessa tider, vare sig man är turist i sitt eget närområde eller kanske åker en bit bort.

Har ni audioguide i er sommarkyrka?

I år lyfter vi även fram information kring de kyrkor som har audioguide,
    t ex via Kyrkoguiden.se. Ange gärna i formuläret om ni har audioguide.

Symboljakt

Finns det i din kyrka eller på din kyrkogård en duva, drake eller ett odjur som gömmer sig någonstans?

Symbolerna kanske kan hittas i måleri eller i något föremål i kyrkan eller på kyrkogården. Då kan din kyrka, i samband med att du anmäler medverkan i sommarkyrkofoldern också anmäla deltagande i symboljakten.

Under sommaren 2020 erbjöds alla pastorat och församlingar i Växjö stift möjligheten att delta i en drakrunda där besökaren kunde samla drakar i olika färger genom att leta efter drakar och odjur i kyrkans rika symbolvärld. Många församlingar anmälde sig och 50 kyrkor ingick.

Inför sommaren 2021 utökas projektet under aktiviteten Symboljakt där besökaren inte enbart kan leta efter drakar och odjur i kyrkomiljöerna utan också duvor. Glöm inte att kryssa i anmälan om ni vill delta i symboljakten!

Ni som deltar i Symboljakten får: Tillgång till informationsmaterial om aktiviteten samt förslag på affisch, Duvor eller drakar (finns i flera olika färger), nyckelringar att fästa duvorna och drakarna i, målarbok som ni själva skriver ut och vykort för de besökare som vill skicka en hälsning.

Vi hoppas att många församlingar vill delta så att vi tillsammans kan väcka nyfikenhet hos besökarna och kanske även upptäcka nya symboler i våra kyrkor.  ​

Sara Peterson, Växjö stift
    2021-04-09