Kyrkounderhållsbidrag

Kyrkounderhållsbidraget (KUB) är ett komplement till kyrkoantikvarisk ersättning, dock avgränsat till kyrkobyggnader, klockstaplar och fasta inventarier. Bidraget gäller dessutom för kyrkor som byggts efter 1939.

Växjö stift tilldelas drygt 12 miljoner kronor per år i KUB ur Svenska kyrkans ekonomiska utjämningssystem. En bakomliggande tanke med bidraget är att förbättra församlingarnas och pastoratens möjligheter att använda beviljad kyrkoantikvarisk ersättning. Ansökan om KUB ska göras innan arbeten påbörjas. Brytdatum för ansökan är varje år den 31 oktober, med besked om beslut året därpå. Tills vidare görs ansökan, inklusive bilagor, i pappersformat (till skillnad från kyrkoantikvarisk ersättning). Mer information finns i Anvisningar om KUB (se nedan) eller genom att kontakta någon av de båda stiftshandläggarna.

Ellen Ekström, Växjö stift
    2020-05-15