Kyrkopedagogik

Sveriges 3000 kyrkorum bär på ett unikt kulturarv. Här har människor firat gudstjänst och livets högtider under årtusenden. Men hur kan man gå tillväga för att visa ett kyrkorum för exempelvis en skolklass?

Kyrkopedagogik, som utvecklats de senaste decennierna i Tyskland, är en dialoginriktad metod som tar alla sinnen i bruk. Metoden är vetenskapligt beprövad och i kursen får du lära dig dess grundstenar. Kursen ger även kulturvetenskapliga och religionshistoriska kunskaper om kyrkorummet. Deltagaren får utveckla sin pedagogiska kompetens genom praktiska övningar i ett upplevelsebaserat sätt att guida i ett kyrkorum.

En kursomgång är redan igång 2021 och genomförs på stiftsgården Flämslätt.
    Kursen är ett samarbete mellan Göteborgs stift, Skara stift, Hjo folkhögskola och Kyrkopedagogiska föreningen i Sverige.

MÅLGRUPP
    Kursen vänder sig i första hand till medarbetare i Svenska kyrkans församlingar, även andra kyrkor och samfund är välkomna i mån av plats. Vi välkomnar sökande från alla stift och strävar efter en god geografisk spridning. Vi eftersträvar även en god spridning vad gäller ålder och yrkeskategorier. Den sökande ska vara intresserad av och ha möjlighet att arbeta med den kyrkopedagogiska metoden i sin församling.

FÖRELÄSARE
    Bland annat medverkar Inge Hansen, kyrkopedagog från Tyskland, konstvetaren Amo Saarnak, tidigare lärare vid Karlstads universitet samt Charlotta Ingerholt och Tina Pederson som är församlingspedagoger och skolteologer i Uppsala Domkyrkoförsamling.

GENOMFÖRANDE
    Kursen genomförs  med fyra närträffar på Stiftsgården Flämslätt, Skara stift. Träffarna varvas med studier och praktiska övningar i hemförsamlingen. Gruppövningar mellan närträffarna sker på distans.
    Tillgång till internetuppkoppling, kamera och mikrofon är en förutsättning. Kursen examineras genom skriftliga uppgifter och muntliga presentationer i form av praktisk guidning. Efter avslutad kurs erhålls kursintyg.

KURSAVGIFT
    Kursavgiften är 24 000 kronor, vilken kan fördelas över två budgetår. I avgiften ingår kost och logi, litteratur, studiebesök och föreläsningar. Skara stift och Karlstad stift utser kursdeltagare bland de sökande. Resekostnader till och från Flämslätt samt kostnader i samband med eventuella extra övernattningar vid träffarna kan tillkomma. Växjö stift kommer att subventionera fyra deltagares kursavgift med 5000 kr vardera. Kontakta stiftspedagog Christina Evertsson för mer information.

Anders Blom, stiftspedagog, Skara stift, 0511-262 30,
    anders.blom@svenskakyrkan.se

Karin Janfalk, stiftspedagog, Göteborgs stift, 031-771 30 44,
    karin.janfalk@svenskakyrkan.se