Hbtq och lika rätt

”Alla är välkomna till kyrkan!” Så säger vi, och så vill vi också självklart att det ska vara. Men för att det ska bli mer än bara ord behöver vi våga titta närmare på hur våra sammanhang verkligen ser ut. Vad är det som gör att alla inte känner sig välkomna? På vilket sätt är vi utestängande utan att vilja vara det?

Som alla vet har kyrkan under sin historia inte bara missat att vara en trygg plats för tex hbtq-personer. Genom förkunnelse och bemötande har kyrkan många gånger bidragit till diskriminering och utestängande.

Det behöver vi ta ansvar för om vi ska vara trogna det som är den kristna trons kärna, evangelium. Att försvara alla människor lika värde och att arbeta mot diskriminering och förtryck är inte något vid sidan om vårt uppdrag att vara kyrka. Det är konsekvensen av att vara Jesu efterföljare! Han som själv identifierade sig med den som är utanförställd och som både i förkunnelse och liv ifrågasatte lagtolkningar och normer som bidrog till att människor for illa. Växjö stift har varit med och arbetat fram en processmodell för hur vi som församlingar kan bli mer inkluderande, inte bara i våra ord utan också i handling.

Läs mer här.

Ellen Ekström, Växjö stift