Våra filmer om integration

Här har vi samlat alla filmer som är producerade av Helena Isaksson Baeck, frilansjournalist och filmproducent, i samband med Växjö stifts integrationsarbete.

I Svenska kyrkans församlingar gör personal och medlemmar stora insatser för att skapa en meningsfull vardag för de människor som tvingats fly från sina länder. En lite längre trailer med exempel ur filmerna om integrationsarbete.

Kort trailer om Svenska kyrkans integrationsarbete med exempel från Växjö stift.

Fyra körer och fyra skolor samverkade i Astrid Lindgren-föreställningen ”Vad det är bra att vi har oss”.
    Edward Eklöf är kyrkomusiker i Jönköpings pastorat och det är han som har tagit initiativet till och producerat föreställningen.
    – I bästa fall brukar människor från förorten eller som kommer nya till landet bjudas in för att vara publik, säger han. Den här gången har vi skapat något fint tillsammans i det kulturella finrummet.

Flyktingar kommer i båtar, hungriga törstiga, traumatiserade. Samtidigt vandrar ett följe utsvultna Amerikafarare sakta förbi. Flyktingarna från båtarna stannar för ett ögonblick till. Amerikafararna möter deras blickar. Det är alldeles tyst.
    Eva Edevik som är regissör och producent på Teaterstickorna i Jönköping fick idén till föreställningen ”På flykt” när hon blickade ut över Munksjön. Gestaltningen blev ett sätt att förstå flykten över Medelhavet.

I samverkan med kommunen och andra aktörer tog Ingemar Lund från Svenska kyrkan i Hylte initiativet till En liten klassiker.
    Idrottsinsatserna är ett av många initiativ för att se till att människor snabbt lär sig språket, skapar kontakter, förbättrar sin svenska och hittar in gemenskapen i Hylte.
    Den längre filmen om Hylte och Lilla klassikern.

I Hylte arrangerar Svenska kyrkan idrottsaktiviteter tillsammans med bland andra kommunen. I tävlingen Lilla klassikern bildar svenskar och nyanlända lag som tränar tillsammans. Det är ett av många initiativ för att se till att människor snabbt lär sig språket, skapar kontakter, förbättrar sin svenska och hittar in gemenskapen i Hylte.
    Den kortare versionen.

För Ranim innebär idrotten att hon för en stund kan släppa alla jobbiga tankar på dem som är kvar i krigets Syrien. Hon drömmer om att fortsätta den universitetsutbildning hon påbörjade innan kriget bröt ut. Stärkt av engagemanget på Hylte Sport & Event, som samverkar med Svenska kyrkan, har hon nu bestämt sig för att utmana sig själv ordentligt. Hon ska klara av Tjejklassikern.

Kamelen är en av Svenska kyrkans mötesplatser i Sävjö. Kamelen är öppen för alla, oavsett ålder, språk eller kön. Här kan man få hjälp med språkträning, myndighetskontakter eller bra sätta sig ned och få en kopp kaffe.
    Den längre filmen om Svenska kyrkans träffpunkt Kamelen i Sävsjö.

Den kortare versionen.

– En man som förlorat allt behöver inte pengar. Han behöver hopp och kärlek.
    Det säger Sunday Dolph Christopher som är dokumentärfilmare och aktivist. Han kom till Sverige som kvotflykting och bor nu på en liten ort i Småland. Omställningen till det nya landet är stor på många sätt, men han har fått mycket hjälp av människor som trott på honom och som visat honom vägen in i samhället.

Vårt dagliga bröd är ett arbetsmarknadsprojekt för kvinnor som står en bit från arbetsmarknaden. Det är ett samarbete mellan Svenska kyrkan, Arbetsförmedlingen och Lessebo kommun. Hälften av deltagarna i projektet har fått jobb efter avslutad utbildning.
    Den långa versionen av filmen om arbetsmarknadsprojektet Vårt dagliga bröd.

Den korta filmen om arbetsmarknadsprojektet Vårt dagliga bröd.

Under 2015 kom 35 369 ensamkommande barn och unga till Sverige. Många som kommer hit har traumatiska upplevelser med sig. Gemenskap och hopp kan vara livsavgörande för unga människor. I Kalmar finns ett fotbollslag som har fått stor betydelse för alla medverkande.
    Filmen om fotbollsklubben Ängö BK i Kalmar.

– Det finns en enorm potential och väldigt mycket entusiasm hos dem som kommer, säger Bengt Sandin på Arbetsförmedlingen i Sävsjö. Han arbetar med etableringskunder – dvs med människor som framförallt kommer från platser utanför EU.
    – Vi behöver de människor vi får hit, säger han. Vi ska inte kasta ut kompetenta människor.

Det finns många sätt att stödja människor som söker sig till Sverige. Läs mer om vad Svenska kyrkan gör här: svenskakyrkan.se/migration

Sara Peterson, Växjö stift
    2020-03-04