Fastigheter och kulturarv

Här finns information om förvaltning av fastigheter och kulturarv.

Stiftskansliet ger råd och stöd till församlingar och pastorat kring fastighetsmässiga, antikvariska och ekonomiska frågeställningar.

Kyrkoantikvarisk ersättning gäller vid vård- och underhållsinsatser för kyrkobyggnader, kyrkotomter, klockstaplar och inventarier som skyddas av kulturmiljölagens 4:e kapitel.

Kyrkounderhållsbidrag är ett komplement till den kyrkoantikvariska ersättningen, men gäller också för kyrkobyggnader som byggdes efter 1939.

Lokalförsörjningsplanering är ett viktigt strategiskt område, där stiftskansliet erbjuder vägledning i processarbetet.

Fastighetsregistret och fastighetssystemet DeDu ger på olika sätt överblick, med stödmöjligheter från stiftskansliets sida.

Sara Peterson, Växjö stift
    Per Tobiasson, Växjö stift