Att mötas digitalt

Foto: Magnus Aronsson /Ikon

I och med coronakrisen har vi tvingats hitta nya vägar för att kommunicera med varandra. Kanske har de varit välbekanta och trygga för vår målgrupp men utmanande och skrämmande för oss som jobbar i församlingarna.

Det finns många olika plattformar för videosamtal. Här har vi listat några av dem. De är väldigt lika, det som kan skilja sig åt är hur det bjuds in till möten, hur många som kan delta och om det kostar något. Det viktigaste är att vi kan hantera tekniken och har rätt utrustning. Senaste versionen av webbläsaren Chrome på en dator med mikrofon och webkamera fungerar oftast bäst men de flesta plattformar fungerar också bra i mobiltelefon.

Förslag på olika plattformar för videosamtal

Nätvandring är att möta människor på nätet, ett omsorgsarbete. Att se, stötta och stärka personer där de befinner sig - på nätet. Vi talar om att stötta personer som vi inte redan har en relation till.

Kyrkans SOS utbildar nätvandrare och har även gett ut en handbok i att nätvandra.

Tips för samtal med unga på nätet.​

Den som vandrar på nätet​, en handbok i nätvandring.

Christina Evertsson, Växjö stift
    2020-04-23