Samverkan

Varför samverkan?

Den ekonomiska utvecklingen inom Svenska kyrkan gör att vi blir allt mer
    angelägna att se över alternativ för att kunna bedriva mer kostnadseffektiv administration. Samtidigt som resurserna blir mindre framöver finns även tydliga tendenser att de externa kraven ökar.

Genom samverkan kan vi tillsammans använda resurser klokt och skapa ekonomiskt utrymme så att vår kyrka också i framtiden kan fullgöra sitt grundläggande uppdrag. Då kan kraft, förmåga och uthållighet i uppdraget upprätthållas och utvecklas. Det är viktigt att vi använder våra resurser effektivt.

I oktober 2014 fattade stiftsstyrelsen i Växjö beslut om att erbjuda församlingar och pastorat i Växjö stift möjligheten att erhålla administrativa tjänster till självkostnadspris från 2016. Detta med undantaget för telefoni där Växjö stift står för kostnaden av funktionen gemensam telefonist och det har man gjort sedan starten 2012.

Servicebyråns uppgift är att avlasta församlingar och pastorat med administrativa uppgifter för att de skall kunna lägga mer kraft och resurser på församlingsverksamhet. Servicebyrån är en del av Svenska kyrkan och personalen har erfarenhet av och är väl insatt i organisationen.

Malin Betnér, Växjö stift
    2020-08-19