Varför en LFP?

Införandet av lokalförsörjningsplaner är en del av kyrkomötets beslut om Gemensamt ansvar från 2016. Enligt beslutet ska varje pastorat och församling som inte ingår i ett pastorat, ha en beslutad lokalförsörjningsplan senast 1 januari 2022.

Varför behövs en lokalförsörjningsplan?

Kyrkans långa historia innebär att många byggnader finns på orter med få invånare. Det gör att många byggnader har ett lågt utnyttjande och behöver anpassas för nuvarande och framtida verksamheter.

Det är här som lokalförsörjningsplanen kommer in, som ett redskap för pastorat och församlingar att utifrån församlingsinstruktionen, ekonomin och andra styrande förutsättningar, överväga sitt fastighetsinnehav och behov av åtgärder.​​

Vad kan en lokalförsörjningsplan bidra med?

Målet med lokalförsörjningsplaneringen är att stödja den grundläggande uppgiften med ändamålsenliga lokaler och en långsiktigt hållbar resursanvändning. För att lyckas med det krävs framförhållning och planering.

Lokalförsörjningsplanering är en strategisk process som utförs integrerat med verksamheternas planering och övrig resursplanering. Resultatet är en prioriterad åtgärdsplan på kort och lång sikt. ​

Ann Löfqvist, Västerås stift
    2019-03-27