Västerås stifts textilateljé

Tillbedjen Herren i helig skrud

Så löd texten i 29:e Psaltarpsalmen i 1917 års bibelöversättning. I den nya översättningen står det: fall ned inför Herren i helig skrud.

Foto: Berit Lundqvist

Svenska kyrkan använder olika textilier i gudstjänsten. De har alla olika symbolik, både i sin färg och i sitt sätt att användas. Många har också en lång tradition. Ett exempel är den mässhake vi idag använder. Den har sitt ursprung i den mantel, det ytterplagg, som bars på Jesu tid. Formen har ändrats genom åren men grunden är densamma.

Kyrkan har alltid ställt stora krav på material och utformning av sin liturgiska utsmyckning. Genom åren har textilier hållit en hög klass. Vi har många textilier bevarade från medeltiden och framåt genom århundraderna.

2019-06-18