Texta eller inte texta psalmer i digitala gudstjänster?

Många undrar vad som gäller kring upphovsrätt i digitala gudstjänster, då Svenska kyrkan inte har de digitala rättigheterna till psalmboken. Det korta och enkla rådet är att avstå från att texta psalmer. Välj hellre psalmer som många kan och satsa på bra ljud på sändningen med tydlig sång.

Varken Svenska kyrkan eller Verbum har de digitala rättigheterna till psalmboken. Det ger bitvis annorlunda förutsättningar i en digital gudstjänst jämfört med en som hålls på traditionellt vis med församlingen närvarande.

Först och främst. Det är helt okej att sjunga och spela alla psalmer i psalmboken, så länge församlingen har en STIM-licens. Här kan du läsa mer om vad som gäller för STIM-licenser

Det är också helt okej att referera till den psalm som ska sjungas med namn och nummer. Det är däremot inte okej att visa psalmer som är skyddade av upphovsrätt i bild, alltså att filma direkt i psalmboken eller att på annat sätt visa upp text eller noter.

Om en psalm är skyddad av upphovsrätt eller inte kan vara lite krångligt att ta reda på. Grundregeln är att upphovsrätten till både text och musik gäller i 70 år efter upphovspersonens död. Men det finns undantag, till exempel när det gjorts arrangemang av äldre psalmer. Nationell nivå har tagit fram en lista med de psalmer som inte är skyddade av upphovsrätt.

Det kan vara möjligt att texta en psalm som är skyddad av upphovsrätten om församlingen får tillstånd från den som har upphovsrätten. Det kan vara upphovpersonen själv om hen är i livet, eller efterlevande.

Det finns några upphovspersoner som via sociala medier gått ut och sagt att det är okej att använda deras verk under pandemitiden, bland andra Per Harling och Per Håkan Sandberg. Nationell nivå har sammanställt information om fria psalmer

Dessa regler gäller för alla former av digitala sändningar, oavsett kanal och om det för förinspelat eller direktsänt. Samma regler som för psalmer gäller för all annan upphovsrättsskyddad musik.

Så hur kan vi göra i praktiken?
    Vill du ha en enkel lösning? Avstå från att visa text och satsa på lättsjungna psalmer som många kan. Ha bra ljud i sändningen så att texten verkligen hörs. Många församlingar erbjuder den som inte har en psalmbok hemma att komma till kyrkan och låna en.

Ann Löfqvist, Västerås stift
    2021-02-25