Teckenspråksutbildning för präster

Västerås stift erbjuder tillsammans med Strängnäs stift och Västanviks folkhögskola en utbildning i teckenspråk för präster, som ämnar vara verksamma i Svenska kyrkans teckenspråkiga verksamhet.

Upplägg

Utbildning i teckenspråk sker på Västanviks folkhögskola som ligger fem kilometer utanför Leksand. Aktuell präst kommer då ingå i skolans ordinarie teckenspråksundervisning. Västanviks folkhögskola har Sveriges Dövas Riksförbund (SDR) som huvudman. Där finns olika utbildningar för döva samt teckenspråks-/tolkutbildningar för hörande.

Undervisning sker på teckenspråk och all personal på skolan är teckenspråkig. Eftersom det gemensamma språket för både elever och personal är teckenspråk, blir miljön bästa tänkbara för inlärning av detta språk.

Parallellt med utbildningen på Västanvik folkhögskola sker praktik i den teckenspråkiga verksamheten i Leksands församling. Västerås stifts teckenspråkiga präst och stiftskonsulent driver den verksamheten och skulle då fungera som handledare. På så vis får aktuell präst praktiskt använda kunskaperna från teckenspråksutbildningen på Västanviks folkhögskola och får samtidigt lära sig kyrkliga tecken i sitt rätta sammanhang.

Det finns två möjligheter till teckenspråksutbildning som båda kan kombineras med praktik enligt förslaget.

1.      Teckenspråkslinje (1–4 terminer). Undervisning sker på skolan. Eleven bor på skolans internat.

2.      Teckenspråkskurser. Eleven går ett antal veckokurser i olika steg, A-F.  Boendet sker på skolan. Eleven återkommer till skolan när det är dags för nästa steg.

Vilket av dessa alternativ som passar bäst, är beroende på personens språkliga förkunskaper.  Ska språket ”bättras på” eller ska språket läras in från grunden.

Om man önskar kan man ordna boende på egen hand utanför skolan.

Hur ansöker jag?

Präst som är intresserad av att delta i detta upplägg anmäler sig, i samförstånd med sin arbetsgivare, till aktuell utbildning eller kurs. Samtidigt meddelas detta till Strängnäs stift och Västerås stift (se kontaktuppgifter nedan) som tar kontakt med Leksands församling. Vi kommer även kontakta aktuell präst för att gemensamt planera praktiken i Leksands församling.

Ansökning till dessa utbildningar, med start hösten 2022, sker under våren 2022. Helst före 15 april men möjlighet finns att komma in med anmälan något senare.

Mer information om Västanviks folkhögskola och aktuella utbildningar och kurser, finns på www.vastanviksfhs.se

Arbetsgivaren står för samtliga kostnader för utbildningen på Västanviks folkhögskola. Praktiken i Leksands församling är kostnadsfri.

Frågor?

Jimmy Åkerfeldt, Stiftsdirektor i Strängnäs stift