För församlingar med anledning av covid-19

Här hittar du aktuell information och rekommendationer från Västerås stifts krisledning.

Med avledning av hävda restriktioner den 29 september
    Restriktionerna avslutas den 29 september för alla som är vaccinerad. På många sätt innebär det att en ökenvandring är över. Men än är inte pandemin förbi och det finns god anledning att agera med klokt omdöme och öppna verksamheter med varsamhet, skriver Västerås stifts ledning i en information till stiftets kyrkoherdar som gick ut under onsdagen.
    2021-09-30 06:00
    Information till kyrkoherdar med anledning av Covid-19: Vad innebär de förändrande restriktionerna?
    De kommande lättnaderna i restriktionerna innebär bland annat att deltagartak för gudstjänster, kyrkliga handlingar och konserter, inklusive krav på avstånd mellan personer, tas bort den 29 september. Även maxantalet och krav på avstånd mellan sällskap på till exempel minnesstund eller kyrkkaffe kommer att försvinna.
    2021-09-11 06:00
    Flera restriktioner tas bort den 29 september
    Enligt Folkhälsomyndigheten är restriktionerna som berör publikbegränsningar och restauranger inte längre nödvändiga ur ett smittskyddsperspektiv. Det är också möjligt att påbörja en återgång till arbete på arbetsplatsen. Därför rekommenderas regeringen fortsätta med steg 4 i avvecklingen av restriktionerna den 29 september 2021.
    2021-09-07 18:34
    1 2 3 4 5  ... < >

Kvarvarade restriktioner

Från och med 29 september gäller att:

• deltagartaken för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar tas bort.
    • deltagartaken för privata sammankomster i till exempel hyrda lokaler tas bort.
    • de kvarvarande restriktioner som finns på serveringsställen, som storlek på sällskap och avstånd mellan sällskap tas bort.
    • det allmänna rådet om att arbeta hemifrån tas bort.
    • rekommendationen för avstånd tas bort för de som är vaccinerade.
    • för den som inte är vaccinerad (och över 18 år) gäller fortfarande att hålla avstånd till andra och att särskilt att undvika nära kontakter med personer i riskgrupp och personer som är 70 år och äldre.

Här kan du läsa mer på Folkhälsomyndighetens webbplats om de kvarvarande restriktionerna

Om anställda är hemma på grund av smittorisk

Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation har sammanställt information kring vad som gäller då anställda är hemma på grund av smittorisk: https://internwww.svenskakyrkan.se/arbetsgivare/far-oroliga-arbetstagare-stanna-hemma

Rekommendationer utifrån myndigheternas bedömningar

Västerås stifts ledning tar beslut om rekommendationer och åtgärder baserat på information från bland andra Folkhälsomyndigheten och UD, liksom de samverkansmöten som sker löpande med myndigheter och aktörer på regional nivå.

Inriktningsbeslut

Västerås stift ledning kommer regelbundet med inriktningsbeslut för arbetet i stiftet. Besluten är baserade på de gemensamma inriktningar som stiftets tre länsstyrelser tillsammans med olika samhällsaktörer så som kommuner, regioner, polis och näringsliv, kommer överens om. ​Aktuella inriktningsbeslut hittar du i menyn till höger.

Kontakta krisledningen​

Har du frågor och funderingar kopplat till Coronapandemin, kontakta krisledningen: krisinfo.vasterasstift@svenskakyrkan.se

Håll dig uppdaterad

Nedan finns länkar till organisationer som regelbundet uppdaterar information och rekommendationer kopplade till coronaviruset.

Krisinformation kring coronaviruset från svenska myndigheter på www.krisinformation.se

Frågor och svar om coronaviruset på Folkhälsomyndighetens webbsida

Aktuell information om coronaviruset och dess spridning på Folkhälsomyndighetens webbsida

UD:s rekommendationer