För kansliet med anledning av covid-19

Här hittar du aktuell information och rekommendationer från Västerås stifts krisledning för anställda på Västerås stiftskansli.

Återgång i arbete

Från den 30 september påbörjas en återgång till arbete i stiftskansliets lokaler som beräknas vara färdig den 31 december 2021.
    Här kan du se hela planen för återgång

Kvarvarade restriktioner

Du som inte är fullvaccinerad mot covid-19 bör ta särskild hänsyn till personer i riskgrupp och personer som är 70 år och äldre. Du bör vidta försiktighetsåtgärder för att undvika att du själv blir smittad och för att undvika spridning av covid-19. Du bör därför, när det är möjligt:

• hålla avstånd till andra människor.
    • undvika nära kontakter med personer i riskgrupp och personer som är 70 år och äldre.​

Du som har förkylningssymptom eller är sjuk

Har du minsta symptom ska du avstå från att arbeta i eller eller att besöka kansliets lokaler. Om du är sjuk ska du ring Previa 0771-222 111 för sjukanmälan och rådgivning. Det gäller oavsett om du arbetar på kansliet eller hemifrån.

Uppmaning till testning

Folkhälsomyndigheten uppmanar alla med symptom på Covid-19 att testa sig. Förutom feber och hosta är andningspåverkan, halsont, huvudvärk, muskel- och ledvärk vanliga symptom.​​ På Vårdguiden 1177 hittar du information om hur testning går till i den region som du tillhör.

Vid konstaterad covid-19

När ditt provsvar visar att du har en pågående infektion orsakad av covid-19 är det viktigt att du stannar hemma för att inte smitta andra. Du måste också följa smittskyddslagen och bland annat delta i smittspårning.

Här kan du läsa på Folkhälsomyndighetens webbplats om de restriktioner som fortfarande kvarstår ​efter den 29 september ​

Här kan du läsa mer på 1177.se om vad som gäller om du har covid-19 eller har varit kontakt med någon som är smittad

Chefsrutin vid smitta vid Västerås stiftskansli hittar du här

Informationsmöten via video

Från och med den 30 september ersätts den tidigare informationen från krisledningen, onsdagar och fredagar via videolänk, kl. 9.45–10, med information från ledningen.

Kontakt med kyrkoherdar

Läget med corona innebär extra hård belastning på stiftets kyrkoherdar. Därför har ledningen beslutat om särskilda rutiner för e-postkontakt med kyrkoherdar.

• All krisrelaterad information till kyrkoherdar sammanställs och skickas via stiftets krisledning i samråd med ledning och kommunikatör. Utskicken görs onsdagar och fredagar vid behov. Skicka underlag till krisinfo.vasterasstift@svenskakyrkan.se
    • Icke krisrelaterad information, alltså sådant som rör vår ordinarie verksamhet, som ska gå ut till fem kyrkoherdar eller fler stäms av med Peter och Karin innan utskick.

Utöver detta skickar även biskopen informationsbrev till kyrkoherdar vid behov.

Ladda ner en översiktsbild av stiftets kommunikationsvägar gentemot församlingar (PDF)

Rekommendationer utifrån myndigheternas bedömningar

Västerås stifts ledning tar beslut om rekommendationer och åtgärder baserat på information från bland andra Folkhälsomyndigheten och UD, liksom de samverkansmöten som sker löpande med myndigheter och aktörer på regional nivå.

Inriktningsbeslut

Västerås stift ledning kommer regelbundet med inriktningsbeslut för arbetet i stiftet. Besluten är baserade på de gemensamma inriktningar som stiftets tre länsstyrelser tillsammans med olika samhällsaktörer så som kommuner, regioner, polis och näringsliv, kommer överens om. ​Aktuella inriktningsbeslut hittar du i menyn till höger.

Kontakta krisledningen

Har du frågor och funderingar kopplat till Coronapandemin, kontakta krisledningen: krisinfo.vasterasstift@svenskakyrkan.se

Håll dig uppdaterad

Nedan finns länkar till organisationer som regelbundet uppdaterar information och rekommendationer kopplade till coronaviruset.

Krisinformation kring Coronaviruset från svenska myndigheter på www.krisinformation.se

Frågor och svar om Coronaviruset på Folkhälsomyndighetens webbsida

Aktuell information om Coronaviruset och dess spridning på Folkhälsomyndighetens webbsida

UD:s rekommendationer