Fortbildning, kompetensutveckling

Foto: Pixabay

Livet är ett livslångt lärande från och med varandra. Fortbildning och utveckling blir som bäst när många olika personer delar med sig av sina erfarenheter och tillsammans öppnar sina sinnen för nya tankar, intryck och kunskaper. Nedan hittar du en rad möjligheter att vidga dina och andras vyer. Välkommen att delta.

Bibelsmedja

En bibelsamtalsledarutbildning med utgångspunkt i boken Bibelsmedja.

En bibelsmedja erbjuder möjlighet för deltagare i en grupp att på ett lekfullt sätt få brottas med bibeltexter, diskutera, lära sig mer och möta nya perspektiv. Bibelsmedjan handlar om att sätta igång processer och upptäcka något tillsammans.

Boken finns att beställa hos Argument förlag.

Vill du veta mer om materialet eller boka en workshop, kontakta Nicklas From.

Förstår du vad du läser?

Bibeln är inte direkt någon lättläst bok idag – och har nog aldrig varit det.

Bibeln väcker fler frågor än den ger svar, den är öppen för tolkning och ger därigenom möjlighet att hitta sitt eget livs historia i berättelserna.
    Som medarbetare eller ideell i församlingar är det du som vägleder, som följer med på vägen när barn, ungdomar eller vuxna försöker hitta svar på sina livsfrågor.

Här kan du se fortbildningens fyra delar på YouTube.

Foto: Gustaf Hellsing Ikon

Katekumenatet

Katekumenatet är ett sätt för församlingen att möta och ta emot vuxna som söker undervisning och som vill finna en tro. Samtalen utgår från deltagarnas egna frågor och livserfarenheter. Dessa får möta Bibelns berättelser, kristen tradition och kyrkans liv. Undervisningsmoment ingår, liksom gudstjänster som markerar milstolpar på deltagarnas väg mot dop, doppåminnelse eller konfirmation.
    Katekumenatet finns i flera kyrkotraditioner och har sina rötter i fornkyrkans dopundervisning. Det har funnits i Sverige och Svenska kyrkan sedan början av 1990-talet.

Läs mer om katekumenatet här:   https://katekumenatet.se/

Vill du veta mer, kontakta Cathrine Tegerstrand

Miljödiplomering

Svenska kyrkans miljödiplomering för hållbar utveckling liknar de miljöcertifieringssystem som används i näringslivet, men utifrån en teologisk grund och motivation. Systemet innebär även en enklare dokumentation och större betoning på delaktighet.

Här kan du läsa mer om miljödiplomeringen.​

Ska din församling miljödiplomeras?
    Hör gärna av dig till Eva Dellemyr innan start så kan ni få stöd i ert arbete i församlingen.

Tjänst i kyrkan

Tjänst i kyrkan vänder sig till dig som vill veta mer om Svenska kyrkans uppdrag, verksamhet och organisation. Vi kommer att prata om kyrkans grundläggande uppgift, d.v.s. fira gudstjänst, bedriva undervisning samt utöva diakoni och mission. Tjänst i kyrkan består av tre heldagar och ges två gånger per år, på vårterminen i Rättvik och under höstterminen i Västerås.

Anmäl dig till Tjänst i kyrkan via Västerås stifts kurswebb.

Ung och HBTQ+

Unga har rätt att känna sig trygga, sedda och respekterade oavsett könsidentitet, könsuttryck eller sexuell läggning.
    För unga hbtq+-personer är det inte alltid så. Risken för att utsättas för kränkningar, våld eller hot om våld är stor. Det är också vanligt att bli osynliggjord.Tillsammans med Svenska Kyrkans Unga i Västerås distrikt arbetar vi för att skapa tryggare och mer inkluderande mötesplatser för unga.

Här kan du läsa mer om Ung och HBTQ+

Foto: Gustaf Hellsing/Ikon

Västerås stifts grundkurs

Grundkursen löper över ett läsår och är öppen för alla som fyllt 18 år. Den fungerar utmärkt som fortbildning för dig som är anställd eller som en grundläggande orientering för dig som vill jobba inom ett av kyrkans profilyrken; musiker, församlingspedagog, präst eller diakon.

Här kan du läsa mer om Västerås stifts grundkurs!​

Foto: Gustaf Hellsing/Ikon

Fortbildning

Fortbildning för barnledare, diakoner, diakoniassistenter, församlingspedagoger, kyrkomusiker och präster hittar du på