Diakoni - omsorg om medmänniskan

Diakoni är att stå på de svagas sida, att vara ett andrum i vardagen och sprida mod och glädje att leva. Det är hela kyrkans ansvar och angelägenhet och alla döpta har en självklar diakonal uppgift att vara medmänniska.

Diakonen har ett särskilt uppdrag att leda det diakonala arbetet i församlingen och med våra 68 diakoner och 37 diakoniassistenter i Västerås stift, utförs det goda arbetet varje dag, året om.
    Det diakonala arbetet sker på många olika sätt utifrån människors behov och de resurser som finns i församlingen och det omgivande samhället. Därför är det nödvändigt att diakonin ständigt är i förändring för att kunna möta behoven.

Västerås stifts uppdrag är att stödja och främja arbetet i församlingarna genom fortbildningar, kurser och kontraktsträffar för att kunna rusta diakonerna med de verktyg de behöver i vardagen.

Diakonens uppdrag
    Som diakoner ska vi försvara människors rätt och stå på de svagas sida. Det är en del av vårt uppdrag och vår kallelse.

Diakonen bär kunskap om den sociala situationen i församlingen och är den som bevakar hur förändringar i samhället drabbar svaga grupper.Tillsammans med övriga aktörer i samhället  finns diakonen med i arbetet kring detta. Diakonens uppdrag är att leda det strategiska, diakonala arbetet i församlingen.
    Diakonen är också den som samordnar, inspirerar, rekryterar, utbildar och handleder de ideella medarbetarna i församlingen men också är den som man kan vända sig till för samtal när livet gör ont.

Vill du komma i kontakt med stiftskonsulenten för diakoni?
    Kontakta Linda Mandelberg i Västerås stift
    Hur bli man diakon?
    Lär mer under ”utbildningsfrågor”

2019-10-17