Biskopsval 2015

Tidsplan

Fredagen den 27 februari
    är sista dagen för val av elektorer och deras ersättare. Elektorer väljs av lokala kyrkofullmäktige.

Torsdagen den 19 mars
    hålls nomineringsval i Galaxen, Borlänge. Tid 09.30 - 16.00 (Detaljschema för dagen finns under fliken "nomineringsval") De kandidater som får fem procent av rösterna eller mer går, efter behörighetsprövning, vidare till biskopsvalet.

Torsdagen den 16 april
    anordnas en offentlig hearing på Aros Congress Center i Västerås. Hearingen börjar kl. 13.00 och pågår till senast kl. 17.00.

Tisdagen den 28 april
    hålls ett första biskopsval och det sker kontraktsvis. Om någon av kandidaterna då får över hälften av rösterna är valet klart.

Tisdagen den 19 maj
    sker en eventuell andra valomgång mellan de två kandidater som fick högst röstetal vid den första valomgången.

Lördagen den 5 september
    lägger Thomas Söderberg ned biskopsstaven i Västerås domkyrka.

Söndagen den 6 september
    vigs en ny biskop för Västerås stift i Uppsala domkyrka.

Lördagen den 12 september
    tas biskopen emot i Västerås domkyrka.

Åke Paulsson, Västerås stift
    2015-01-27