Biskopsval 2015

Bostadsort: Järvsö
    Prästvigningsår: 1986
    Vigningsstift: Västerås
    Nuvarande jobb: Ledare för projektet Tala tro i Karlstad, Skara och Uppsala stift
    Fritidsintressen: Skriva psalmer, rulla bollar och möta människor

Tre frågor som jag brinner mest för

Hopp och tro
    Jag vill stärka hopp och tro i Svenska kyrkan, både bland medarbetare och förtroendevalda och bland dem som möts i kyrkans mest öppna sammanhang.

Ge människor plats
    Jag vill försvara människors plats i kyrkan och i samhället, genom att vi möter varandra med förväntan, behandlar varandra väl, och inte låter någon gå under.

Jordens överlevnad
    Jag vill lyfta kyrkans unika bidrag för jordens överlevnad. Vårt hopp ger mod att ta itu med klimathoten. Vår tro gör oss uthålliga när statistiken kunde gjort oss vanmäktiga. Frågorna hör ihop. Allt handlar om att värna livet och kärleken. Det är vad Gud gör. Det är vad Jesus gjorde. Det är kyrkans uppdrag. Och det är vad världen behöver allra mest idag. Med respekt för människor och allt som lever.

Detta skulle jag prioritera som biskop

Se i ögonhöjd
    Som biskop skulle jag prioritera att se människor i ögonhöjd. Jag vill uppmuntra ideella medarbetare och anställda. Och låta församlingens och befolkningens behov få styra.

Leda för livsmod
    Jag vill leda så att vi tillsammans kan fatta kloka beslut. Stå upp för människors tro och liv. Tills varje människa hittar sin plats och varje barn känner livsmod.

Tro på framtiden
    Jag skulle värna tron på internationellt samarbete och jordens överlevnad och tro på en framtid för Västerås stift.

Vilka är Svenska kyrkans största framtidsutmaningar

Kyrkan i världen
    Svenska kyrkans största utmaning är att sluta fokusera på sig själv och sitt eget liv och just därigenom bubbla av liv. Ensamma människor behöver gemenskap. Individualister behöver fördjupad livsmening. Fattiga behöver rättvisa. Rika behöver hjälp att prioritera. Ideella krafter behöver utrymme. Barn behöver skydd och tid. Unga människor behöver tro på sin egen och världens framtid. I allt detta måste kyrkan höja rösten och använda händerna. För att ge mod och kraft att leva.

Åke Paulsson, Västerås stift
    2015-03-30