Biskopsval 2015

Bostadsort: Uppsala och Ransby/Sysslebäck
    Prästvigningsår: 2010
    Vigningsstift: Karlstads stift
    Nuvarande jobb: universitetslektor i religionsfilosofi vid teologiska institutionen i Uppsala (halvtid), komminister (”skidpräst”) i Övre Älvdals församling, Karlstads stift (halvtid)
    Fritidsintressen: längdskidåkning, jogging, gymping, fjällvandring, att umgås med syskonbarnen

Tre frågor som jag brinner mest för

Jag brinner för frågan hur vi kan skapa bästa möjliga förutsättningar för en levande och livgivande förkunnelse. Vilka ord och vilka handlingar kan idag väcka trons tillitsfulla förtröstan i oss och hos dem vi möter? Hur berättar vi om Jesus på ett sätt som gör att både vi själva och andra upptäcker att han är här?

Jag brinner också för frågan hur vi kan skapa goda förutsättningar för existentiellt engagerande samtal om de livsfrågor som vi människor delar med varandra. Den tilltagande psykiska ohälsan ser jag som ett tecken på att vi behöver sådana samtalsmöjligheter men ofta saknar dem. Här är det vår uppgift som kyrka att erbjuda ord med vars hjälp man kan uttrycka frågorna och öron som lyssnar till dem.

Till sist brinner jag för frågan hur mångfalden och traditionsrikedomen i vår kyrka kan hållas i gott skick som kraft- och glädjekälla. Jag har lätt för att ”älska olika” och ”rockar” gärna teologiska ”sockor” då och då – men inte varje dag och inte till vilket pris som helst.

Detta skulle jag prioritera som biskop

Jag skulle först prioritera att åka runt i stiftet. Som värmlänning vet jag inte så mycket om Västerås stift som jag vet om Karlstads stift. Det skulle jag omgående och glatt åtgärda. Därefter skulle jag satsa på fördjupade samtal om trons innehåll. Hur uttrycker och vårdar vi gemenskapen med Kristus i våra vardags- och församlingsliv? I en tid fylld av strukturutredningar och ekonomiska överväganden tror jag att sådana samtal om kyrkans innersida är vad fler än jag behöver och längtar efter.

Vilka är Svenska kyrkans största framtidsutmaningar

Surdegsutmaningen som är kyrkans angelägenhet i alla tider: Hur kan människan, kyrkan och världen alltmer genomsyras av evangeliets livshållning? Sekulariseringsutmaningen som är extra aktuell i vår tid och kulturkrets: Hur kan vi förkunna evangeliet på ett sätt som kan tilltala också dem som saknar ett vedertaget språk för sina livsfrågor? Strukturutmaningen som är mer än en ekonomisk angelägenhet: Hur kan vi se till att kyrkans evangeliepräglade liv är lättillgängligt och engagerande?

Åke Paulsson, Västerås stift
    2015-03-27