Biskopsval 2015

Prästvigningsår: 1988
    Vigningsstift: Västerås stift
    Nuvarande jobb: Pastoralområdeschef i Västerås
    Fritidsintressen: Spela cello med andra, träna, meka med veteranbilar

Tre frågor som jag brinner mest för

Kyrkan
    - en viktig faktor i samhället: Jag brinner i tron att kyrkan i framtiden har en viktig roll att spela i samhället, tillsammans med andra goda krafter. Vi har en nyfikenhet på andra människor eftersom vi har anat Guds befriande kärlek till oss. Vi möter Gud när vi möter nya människor. Gud finns redan där när vi kommer.

-en levande gudstjänstgemenskap: Vi behöver prata med varandra som aktiva kristna i församlingarna, om vad vi tänker och hur vi upplever vår tro. Där blir utvecklingen av gudstjänstlivet (också med dess musikaliska uttryck) oerhört viktigt. Om fler ska komma måste vi som kommer bli trygga med varandra och kunna dela vår tro med andra.

-en närvaro i utsattheten: I människors utsatthet blir vår trovärdighet som kyrka mest tydlig. Därför är utvecklingen av diakonin viktig, samt våra ställningstaganden globalt när vi ställer oss på de utsattas sida och för deras talan, eller lokalt när olika minoriteter osynliggörs eller trakasseras.

Detta skulle jag prioritera som biskop

Jag vill förmedla hopp och inspirera, tala om kristen tro idag och imorgon. Det är viktigare att vara en möjliggörare än att själv komma med alla idéer och svar. Att känna igen och identifiera, stödja och välsigna goda idéer och initiativ är en viktig egenskap för en biskop. Vi behöver arbeta med att bli ett tydligare ”vi” i en komplex organisation med många nivåer, så att vi förstår att vi behöver varandra och kan visa på enhet.

Vilka är Svenska kyrkans största framtidsutmaningar

Att göra sig förstådd bland folk och vara genuint intresserad av hur människor har det, vara en allmännelig kyrka som kan uttrycka kristen tro så att alla kan förstå.

Att vara geografiskt heltäckande och få kyrkan att leva både i staden och på landsbygden, mycket viktigt i ett stift som Västerås

Att samarbeta med civilsamhället och vår globala gemenskap för visionen -en enda mänsklighet. Idet kristna budskapet finns löftet att Gud bryr sig om alla människor.

Att synliggöra och hjälpa de människor som osynliggörs eller inte behandlas väl och att värna om miljön.

Åke Paulsson, Västerås stift
    2015-03-30