Biskopsval 2015

Bostadsort: Sigtuna
    Prästvigningsår: 2000
    Vigningsstift: Lunds stift
    Nuvarande jobb: Policychef, Svenska kyrkans internationella arbete, Kyrkokansliet, Uppsala
    Fritidsintressen
    : musik gärna African house, läsa böcker, umgås med familjen, dansa salsa

Tre frågor som jag brinner mest för:

Att Svenska kyrkan är en levande gemenskap med längtan efter möten med människor i deras vardagsliv där barn och ungas aktiva deltagande och ledarskap utgör en självklarhet i alla delar av församlingens grundläggande uppgift. Det är avgörande både i nutid och för framtiden.

Sociala, ekonomiska och ekologiska rättvisefrågor, både lokalt och globalt.  Passionen grundar sig i mina erfarenheter av internationellt diakonalt arbete, tillsammans med människor som av olika anledningar lever i utanförskap och utsatthet. I det har det tydliggjorts att Guds främsta kännetecken är relation och kärlek och att kyrkan därför kan vara ett utflöde för den gudomliga kärleken som välkomnar alla till gemenskap och samtidigt utmanar strukturell orättvisa.

Existentiella frågor kring jämställdhet, sexualitet och reproduktiv hälsa. Viktigt att kyrkan befinner sig i dialog både i samhället och ekumeniskt kring de här frågorna med utgångspunkt i att om det mänskliga livet angår Gud, så finns det inget kring människors liv som inte har med Gud att göra. Svenska kyrkan har en stor roll i detta.

Detta skulle jag prioritera som biskop

Utföra en biskops uppgifter samt utveckla och inspirera till att:

Svenska kyrkan utökar utrymmet för barn och ungas delaktighet, liv och tro.

Stärka Svenska kyrkan som en relevant samhällsaktör och genom diakonal handling och dialog verkar för solidaritet, medmänsklighet och skapelsens integritet.

Anställda, förtroendevalda och ideella känner frimodighet, stolthet och glädje i engagemang och arbete.

Gudstjänstgemenskap och liturgi präglas av delaktighet, inklusivitet och världsvidhet.

Vilka är Svenska kyrkans största framtidsutmaningar

En kyrka trygg i sin identitet och tradition och samtidigt frimodig här och nu.

Att bibehålla solidaritet och generell välfärd i ett mer pluralistiskt Sverige vilket ger unik möjlighet att gestalta mångfalden i skapelsen.

Intolerans och främlingsfientlighet.

Allvaret i klimatförändringen och en avgörelse för miljö och klimaträttvisa som kan ge livsmod och hopp.

De konkreta utmaningarna rymmer en överraskningens dimension genom den heliga Anden och därmed hopp om att det vi arbetar för kommer att bli verklighet.

Åke Paulsson, Västerås stift
    2015-03-30