Programinnehåll kulturarvsdagen

Foto: A-sidan

Flexibelt kyrkorum 1

Under temarubriken "Attraktiva och tillgängliga kyrkorum - dröm eller verklighet" reflekterar arkitekt Åsa Flarup om hur vi kan skapa en konstruktiv samsyn inför en förändring. Där vi kan kombinera församlingens nutidsbehov med det kulturhistoriska värdet.

Foto: Sara Bruggeman

Flexibelt kyrkorum 3

Planeringen av dagens och morgondagens begravningsplatser rymmer en rad utmaningar. Det berättar kyrkogårdsarkitekt Monica Sandberg mer om under sin programpunkt "Kyrkogårdar i en tid av förändring – kan nya behov och bruk integreras i kulturmiljön".

Utställning i domkyrkan om samhället kring Hamra kyrka.

Foto: Sarita Dale

Flexibelt kyrkorum 2

Vad kan man tillsammans göra i ett kyrkorum? Den frågan ställer sig Gunilla Stenberg, chef för Hälsinglands museum, Svante Tirén och Ulla Holmberg i en inspirerande dialog om nya samarbeten och sätt att utnyttja kyrkan.

Tillbaka till programsidan

Mer om föreläsarna på kulturarvsdagen

Skapad:2021-06-23 16:51:00
    • Åsa Flarup Källmark, arkitekt och delägare av A-sidan. Känner sig lika hemma i uppdrag som handlar om om- och tillbyggnader som nybyggnationer, specialinredningar och färgsättningar. Åsa är även domkyrkoarkitekt för Uppsala domkyrka och certifierad Citylab-samordnare.
    • Gunilla Stenberg är chef för Hälsinglands museum som hon fyller med nytänkande och kulturhistoriskt innehåll. Muséet har ett nära samarbete med lokala församlingar och arbetar aktivt för att förena det kyrkliga kulturarvet med det gemensamma kulturarvet.
    • Svante Tirén, curator, med särskilt intresse av den kyrkliga konstens berättelser om samhällets och religionens utveckling i olika tider. Genom kyrkokonsten får vi en bild av historiska förändringar, idéer och ideal.
    • Ulla Holmberg, organisationskonsult/processledare, som får grupper att utvecklas, reflektera och formulera de viktiga frågor som behöver ställas för att kunna se handlingsalternativen tydligare.
    • Monica Sandberg är kyrkogårds- och landskapsarkitekt på Landskapsgruppen med långtgående erfarenhet av förnyelse och bevarande av kyrkogårdsmiljöer. Hon har verkat inom begravningsverksamheten i närmare 25 år, både som kyrkogårdsarkitekt på Uppsala kyrkogårdsförvaltning och som fristående konsult i stora delar av Sverige.

Anette Eriksson, Kommunikationsfunktionen
    Sarita Dale, Fastighets och kulturarv